Tetris viert vandaag zijn 30ste verjaardag

Tetris viert vandaag zijn 30ste verjaardag
Het spel Tetris dat we in veel gedaantes hebben gezien is vandaag jarig en dat ging niet zonder slag of stoot.

Wie is er eigenlijk niet groot mee geworden? Het spel werd op 6 juni in 1984 ontwikkeld door de Rus Alexey Pajitnov. Het spel kent een rijke geschiedenis en er zijn zelfs een paar rechtszaken aan te pas gekomen. Dat komt vooral doordat in 1984 Rusland nog bekend stond als het communistische Sovjet-Unie.

Tetris werd op een Elektronika 60-computer ontwikkeld. Deze computer stond op de Russische Academie van Wetenschappen waar Alexey toen studeerde. Een vriend van hem, Vadim Gerasimov, heeft het spel een jaar later geport naar een pc. Hierdoor konden steeds meer mensen het spel spelen.

Doordat het spel weer door andere illegaal werd geport naar de Commodore 64 kwam het uiteindelijk in Hongarije terecht. Daar werd het gespot door Andromeda, een Britse software-ontwikkelaar. Zij zagen direct de potentie en probeerden de rechten ervan te bemachtigen. Omdat het papierwerk in die tijd niet echt waterdicht was, kochten zij de rechten van een Hongaarse kloon.

In de tussentijd had de ontwikkelaar Spectrum Holobyte de rechten rechtstreeks van Alexey Pajitnov gekocht. Nu waren er dus twee bedrijven die claimde dat ze de rechten van het spel in bezit hadden. De beide gameontwikkelaars brachten het spel dan ook tegelijkertijd uit op verschillende platformen.

Omdat de Sovjet-Unie communistisch was kwam alle winst rechtstreeks in de zakken van het Kremlin terecht. Het was dan ook niet duidelijk aan hoeveel bedrijven de Sovjet-Unie de rechten inmiddels had verkocht. Toen in 1988 meerdere bedrijven claimden dat ze de rechten van Tetris hadden, trok de Sovjet-Unie aan de bel en trok alle rechten in.

In 1989 zouden zij de rechten aan Atari en Nintendo verkopen. Atari kennen we natuurlijk van de kasten uit de arcadehal, en Nintendo bracht het spel uit voor de NES en Gameboy. Uiteindelijk kwamen de rechten pas in 1996 in de handen komen van Alexey Pajitnov, die in dat jaar The Tetris Company had opgericht.

Hiermee kwamen alle claims te vervallen en heeft The Tetris Company het alleenrecht om het spel uit te brengen. Via verschillende rechtszaken is het ze dan ook gelukt om klonen van het spel een halt toe te roepen. We kunnen er nu dan ook zeker van zijn dat het geld én de royalties bij de juiste persoon terecht komt.

Kan jij je nog herinneren op welk platform jij voor het eerst Tetris hebt gespeeld? Laat het ons weten in de comments.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *