Tien veelgestelde vragen over Windows 10, en de antwoorden

Auteur: , 3 Reacties
Windows-10-10-vragen

Windows 10 is gisterenavond aangekondigd, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid over dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Dit zijn tien veelgestelde vragen, en de bijbehorende antwoorden.

Wat is er met Windows 9 gebeurd?
Microsoft wil door het overslaan van het getal 9 laten zien hoe grote sprong voorwaarts ze maken met hun nieuwe besturingssysteem. Er worden zoveel zaken aangepast, dat een simpele stap van 8 naar 9 te kort is om dit aan te tonen.

Hoe zit het nieuwe startmenu in elkaar?
Een van de belangrijkste nieuwtjes is het vernieuwde startmenu, dat weer teruggaat naar de Windows 7-dagen. Een traditioneel Windows-startmenu dus, dat wel is uitgebreid met een aantal ‘live tiles’ die we eerder in Windows 8 zagen. Omdat het personaliseren van je Windows-ervaring centraal staat, is het ook mogelijk om het formaat van dit menu naar eigen voorkeur aan te passen.

Kan mijn laptop of pc Windows 10 aan?
Windows 10 krijgt dezelfde hardware-eisen als Windows 8. Dit blijkt uit een tweet van Frank Shaw, hoofd communicatie van Microsoft. Kort gezegd betekent dit dat als jouw pc Windows 8 kan draaien, het geen problemen zou moeten hebben met Windows 10.

Windows-10-startmenu

Ik wil meedoen aan het previewprogramma, hoe doe ik dat?
Als je niet kunt wachten om aan de slag te gaan met Windows 10, dan kun je je vanaf vandaag inschrijven voor een speciaal previewprogramma. Dit Windows Insider Program zit echter nog vol met bugs en andere schoonheidsfoutjes, dus installeer deze versie op eigen risico. Microsoft raadt zelf overigens ook aan om deze preview op een secundaire pc te installeren, simpelweg omdat er nog teveel haken en ogen aan zitten.

Wat betekent Windows 10 voor mijn telefoon en tablet?
Windows 10 is niet alleen bedoeld voor je laptop of pc, er is ook veel aandacht voor je tablet en smartphone. Bovendien past de interface zich aan aan het apparaat waarop je Windows 10 gebruikt. Door met Windows 10 een betere samenwerking tussen je verschillende apparaten te laten bieden, hoopt het bedrijf dat dit een betere en snellere gebruikerservaring oplevert.

Wat zijn Universal Apps?
Universal Apps zijn de Metro- of Modern apps in een ander jasje. Als je in Windows 8 een app opende, vulde hij direct je hele scherm. Dit was niet aan te passen en dus vooral irritant, en daar is Microsoft het mee eens. Vanaf nu werken deze Universal Apps zoals ieder ander programma dat je opent, waarbij je het formaat in kunt stellen en ze met een druk op de knop te minimaliseren zijn naar je taakbalk.

De veelal gehate apps die met Windows 8 geïntroduceerd werden, keren ook terug naar Windows 10, maar hoe dit precies werkt is nog niet bekend. We zagen de tiles in het startmenu waarmee je apps kunt openen, maar een soortgelijk app-scherm zoals in Windows 8 hebben we tot nu toe nog niet gezien.

Windows-10-overzicht

Wat heb ik aan meerdere desktopschermen?
Om je bureaublad wat ademruimte te geven, is het met Windows 10 mogelijk om meerdere desktopschermen tegelijk aan te maken. Zo kun je op je ene scherm werken, terwijl je een ander desktopscherm indeelt voor als je thuiskomt. Daar kun je dus alvast een film klaarzetten, en loopt dit niet in de weg als je nog met andere zaken bezig bent.

Heeft Windows 10 een positieve invloed op mijn productiviteit?
Het nieuwe bovengenoemde desktopscherm kan al een impuls aan je werktempo geven. Richt bijvoorbeeld een scherm in voor een Excelbestand dat je uit aan het werken bent, en wissel in een handomdraai om naar je andere desktop die volstaat met belangrijke internetpagina’s. Daarnaast is Aero Snap aangepast, zodat je nu vier schermen tegelijk op je scherm kunt ‘snappen’.

Zodra je een venster geopend hebt, kun je een preview laten verschijnen van de andere programma’s die openstaan, die zich vervolgens automatisch passend maken op de overige ruimte van je monitor. Task View laat je met een druk op de knop al je geopende schermen tegelijk zien, zodat je alsnog het overzicht kunt bewaren als je meerdere desktops en vensters open hebt staan.

Windows-10-meerdere-apparaten

Is dit alles?
Als we Microsoft mogen geloven, is dit slechts het begin. Het previewprogramma geeft je een eerste kijk in de wereld van Windows 10, en de komende maanden zal er nog hard gewerkt worden om alles te verbeteren en om nieuwe functies toe te voegen. Wat dit precies is, is dus nog even afwachten.

Wat gaat het kosten en wanneer verschijnt Windows 10?
Over een prijs heeft Microsoft nog geen uitspraak gedaan, en ook over een definitieve releasedatum is het bedrijf vaag. Microsoft verwacht Windows 10 in de loop van 2015 op de markt te brengen, als je dit jaar dus al aan de slag wil met een nieuw besturingssysteem voor je Windows-apparaat, dan is het Windows Insider Program wellicht je enige kans.3 reacties

Eindelijk meerdere bureaubladen. Dat had er eigenlijk bij windows 7 al in moge zitten.
@steef2: Yep, Linux heeft het al jaren.
Geen idee of het antwoord op de eerste vraag sarcasme is. Voor de nieuwsgierige mensen zal ik even het juiste antwoord geven.

Er is nog heel veel “oude” code in omloop dat checkt of de versie begint met “Windows 9”. Dit zal waar zijn voor “Windows 95” en “Windows 98”, maar dus ook voor “Windows 9”. Al deze code zal kapot gaan waardoor heel veel oude software niet meer zal werken.

Vandaar dat de keuze is gemaakt om een versienummer over te slaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).