Tiener maakt Google’s zelfrijdende auto fors goedkoper

Ionut Budisteanu uit Roemenië
De 19-jarige Roemeen Ionut Budisteanu heeft net als de 18-jarige Eesha Khare uit India een Intel Award gewonnen voor een bijzondere ontwikkeling. De tiener heeft een techniek bedacht die Google’s zelfrijdende auto zo’n 71.000 dollar goedkoper maakt.

Het duurste onderdeel op Google’s zelfrijdende auto’s is een hoge resolutie 3D radar voor het herkennen van objecten en obstakels. Aan deze radar hangt een prijskaartje van 75.000 dollar. Ionut verving deze radar voor een vele malen goedkopere lage resolutie 3D radar.

De goedkopere radar kan ondanks de lage resolutie nog altijd prima worden gebruikt voor het herkennen van grote objecten zoals auto’s en gebouwen. Voor het fijnere werk zoals het onderscheiden van stoepranden en andere kleine objecten/obstakels, maar ook voor het herkennen van wegbewijzering, wordt een webcam met intelligente herkenningssoftware gebruikt.

Op deze wijze kan dezelfde benodigde informatie worden verzameld om de auto autonoom en veilig door het verkeer te loodsen. Het hele systeem van de Roemeen kost slechts 4.000 dollar, waarmee zijn oplossing dus 71.000 dollar goedkoper is. De award levert hem een leuk zakcentje van 75.000 dollar op. (bron: intel)

Ionut Budisteanu ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *