Tim Cook is VR-fan, recordwinst, weinig iPhones verkocht

Tim Cook VR
Tijdens een gesprek over Apple’s kwartaalcijfers werd de topman gevraagd naar zijn mening over VR en hij was behoorlijk positief. Wat die cijfers betreft: goed nieuws en slecht nieuws.

Virtual Reality

Zijn exacte woorden? Volgens Cook is VR ‘geen niche’. VR is ‘cool’ en heeft ‘interessante toepassingen’. Of Apple zelf ook werkt aan het ontwikkelen van die toepassingen bleef helaas onduidelijk – de interviewster vroeg niet door, waarschijnlijk zou er ook geen antwoord zijn gekomen.

Dat Apple zich bezig houdt met Virtual Reality blijkt uit een aantal aankopen die het heeft gedaan. In 2013 werd PrimeSense gekocht, de verantwoordelijke partij achter de Kinect bewegingssensor voor de Xbox 360. In 2015 volgde de overname van Augmented Reality-makers Metaio. Een recentere aanwijzing is de aanstelling van Doug Bowman, een wetenschapper van Virginia Tech die geldt als een van de belangrijkste experts op het gebied van Virtual Reality.

Recordwinst, tegenvallende verkoop iPhones

Maar het ging gisteren natuurlijk vooral over die kwartaalcijfers. Kijken we naar de omzet, dan zien we een record van 75,9 miljard dollar, 1,5 miljard meer dan een jaar eerder – en dat was ook al een record. De winst stijgt van 18 miljard naar 18,4 miljard en ook dat is een record voor Apple.

Minder rooskleurig wordt het beeld als het gaat om het aantal verkochte iPhones. Zoals al langer wordt verondersteld gaat het niet zo goed met de verkopen van de 6s en 6s Plus. 74,8 miljoen toestellen werden er verkocht. Hoewel dat er nog steeds driehonderdduizend meer zijn dan een jaar eerder, is dit de kleinste groei ooit – en daarmee echt een tegenvallend getal.

Cook zegt trouwens in Q2 voor het eerst een absolute daling in het aantal verkochte iPhones te verwachten.

3 reacties

  1. Weinig iPhones verkocht? Wat een (clickbait) onzin zeg, Apple heeft met een relatief kleine S update weer meer toestellen verkocht dan het jaar daarvoor, bijna 75 miljoen stuks, ongekend, geen ander bedrijf komt met 1 toestel in de buurt van deze verkoop aantallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *