Top 10: de beste smartphone camera’s van het moment

Foto maken
Specifiek opzoek naar een smartphone met een goede camera? Check dit lijstje dan even voordat je een keuze maakt.

Cameraspecialist DxOMark komt met een lijst waarin je kunt zien welke camera’s van mobiele telefoons momenteel het beste scoren. De internetsite is sinds 2003 specialist in alles wat met camera’s en fotografie te maken hebben. Met verschillende camerareviews van smartphones kwamen ze, op een schaal van 1 tot 10, tot de volgende conclusie:

10. Apple iPhone 6S (8,2)

9. Apple iPhone 6 (8,2)

8. Apple iPhone 6 Plus (8,2)

7. Sony Xperia Z3+ (8,2)

6. Moto X Style (8,3)

5. Samsung Galaxy Note 4 (8,3)

4. LG G4 (8,3)

3. Google Nexus 6P (8,4)

2. Samsung Galaxy S6 Edge (8,6)

1. Sony Xperia Z5 (8,7)

Op nummer 1 dus de smartphone van Sony. Met een 23 megapixel camera die haarscherpe foto’s schiet bij een resolutie van 5520 x 4120-pixels, de terechte winnaar. Uiteindelijk zijn alle toestellen in het lijstje dicht aan elkaar gewaagd en zijn er geen enorme sprongen in cijfers gegeven door de cameraspecialist.

Nog geen reacties

  • @Jantje_555: Begrijpend lezen is soms best lastig, de iPhone eindigt hier niet als laatste maar staat in de Top10. Er zijn dus nog honderden toestellen die de top 10 niet halen.

   Prijs is hierin niet meegenomen trouwens. Puur en alleen de kwaliteit van de camera.

 1. vreemd, geen s6 in de lijst, enkel s6 edge terwijl de camera het zelfde is…
  Hoe dan ook, de camera van mijn S6 ben ik erg over te spreken. De camera van vrijwel ieder sony toestel (waaronder de z3) vind ik ondermaats presteren. En dat is hoofdzakelijk omdat er weinig contrast in de afbeeldingen zit, de kleuren zijn flets en het stomste is nog dat hij nooit standaard op de hoogste kwaliteit staat, je kan het niet zo instellen dat hij altijd op de hoogste kwaliteit fotografeerd. Waarom in vredesnaam zit er dan een 20mpx camera op?

  • @MrSkyline:
   En daarom staat de Z3 ook niet in het lijstje. Als je de camera van de Sony’s in handmatig hebt staan heeft die altijd de hoogste kwaliteit, dus weet niet waar je dat vandaag haalt.

   Waar de kleuren van Sony in jouw ogen flets zijn, zijn er mensen die het meer natuurgetrouw vinden en van de Samsungs te veel kleur vinden hebben en daarom niet natuurlijk.

   • @frank_thepass: Alle sony toestellen die ik heb gebruikt waaronder de Z3 en de Z1 konden niet direct op de hoogste kwalitiet fotograferen als je de camera app startte, hier voor moest je hem zelf nog op handmatig instellen, en ook dat is onzinnig, waarom kan je niet volautomatisch in de hoogste kwaliteit fotograferen?

    Daar naast weet ik voldoende van camera’s en beeldschermen om te weten wat een laag contrast is en wat niet. Het beeld waar ik het mee vergelijk is wat een spiegelreflex camera doet en hoe het er uit ziet op een gecorrigieerde 10 bits computermonitor. Uiteraard is dat niet eerlijk, maar een hoop telefoons komen meer in de buurt van dat beeld dan de sony camera’s. De sony toestellen die ik heb gebruikt hadden geen natuur getrouwe kleuren, ze waren gewoon simpelweg flets en contrastloos.

 2. Toch wel een mooie top tien. Alle toestellen zijn goed aan elkaar gewaagd zo te zien.

  Ik ben persoonlijk (als 6s plus gebruiker) nog wel benieuwd naar zijn 6s Plus review. Die heeft hij nog niet af namelijk (meld hij op zijn site).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *