Top 10: De meest populaire programmeertalen

Wat voor taal wordt er door computers het meest gesproken?
Wij praten op Apparata Nederlands, maar wat wordt er door programmeurs gesproken?

Wat velen zullen weten is dat programmeren niet simpelweg enen en nullen neerknallen is in een zwart schermpje, waarna er op magische wijze een game of website verschijnt. Neen, er zijn misschien wel duizenden talen binnen de programmeer-wereld en iedere vorm van code schrijven heeft zijn voor- en nadelen. Met dat in het achterhoofd zijn dit de 10 meest populaire programmeertalen volgens GitHub, een platform waar miljoenen programmeurs betrokken bij zijn.

10: Ruby
Ruby is wellicht niet zo bekend, maar wel behoorlijk toegankelijk. Het is een dynamische taal die zich richt op simpliciteit en dus handig is voor een verscheidenheid aan doelen, waaronder het bouwen van apps. En apps zoals Twitch, SoundCloud en GitHub gebruiken de taal dan ook. Oh, en hij is tevens open source.

9: C
C is oud. Héél oud. De taal is in de jaren ’70 (door)ontwikkeld en heeft vandaag de dag nog steeds toepassingen. Sterker nog, het blijft een van de meestgebruikte programmeertalen tot op de dag van vandaag, waarschijnlijk door zijn lange historie en veelzijdige toepassingen, waaronder besturingssystemen en CPU’s. Het is daarnaast de inspirator en basis voor veel van de talen in dit lijstje.

8: Shell
Shell (nee, niet het Nederlandse benzinepompmerk) is een ideale commando-verwerker en wordt dan ook veelal (in een klein schermpje) gebruikt door admins. Door middel van Shell kunnen opdrachten omtrent het managen van bestanden en processen makkelijk doorgegeven worden aan een systeem.

7: TypeScript
TrypeScript is Microsoft’s (open source) relatief recente poging om de onoverzichtelijke wereld van programmeren te doorbreken. TypeScript leent veel van de positieve aspecten van JavaScript en is hierdoor ook een ontzettend snelle stijger binnen de top 10. Vorig jaar stond de taal namelijk nog op nummer 10 en nu dus al op 7.

6: C#
Ook C# (C Sharp) is door Microsoft ontwikkeld op basis van Java (of als tegenhanger daarvan) en wordt grootschalig gebruikt voor het bouwen van software voor grote bedrijven. Een andere toepassing is gaming. De Unity Engine is op basis van C# gebouwd en ondersteunt daarmee een gigantisch aantal grote games, waaronder Hearthstone, Rust, Cities: Skylines en Kerbal Space Program.

5: C++
C++ is een andere gouwe ouwe die, ondanks zijn leeftijd van zo’n 30 jaar, nog steeds relevant is. Het wordt gezien als een basis voor beginners die willen leren programmeren en is daarbij essentieel in veel aspecten van besturingssystemen, games en browsers.

4: PHP
PHP was ooit de basis voor platformen zoals Facebook en Yahoo! maar wordt tegenwoordig vooral gezien als een van de meest gehate programmeertalen ter wereld. Naast de onnodige complexiteit (de taal werd wel eens ‘zijwieltjes zonder de fiets’ genoemd) zijn de talloze beveiligingsgaten mogelijk gemaakt door de taal een reden waarom eigenlijk iedereen PHP verafschuwt. Toch blijft het ontzettend populair onder beginners omdat het gemakkelijk te leren is. Totdat het gehackt wordt of er iets ‘kapot’ gaat. Dan zit je met gebakken peren.

3: Python
Python haalde PHP in 2014 in de op 2 na populairste programmeertaal en is sindsdien niet meer van plek veranderd. Python is een van de snelstgroeiende programmeertalen omdat men het gemakkelijk kan leren, maar het ‘plafond’ zo hoog is dat er uitzonderlijk complexe dingen mee gedaan kunnen worden. Door de nadruk op leesbaarheid en een uiteenlopende hoeveelheid toepassingen kun je zo’n beetje alles met de taal bereiken.

2: Java
Als je aan Java denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan webapplicaties. Er zijn daarentegen nog talloze andere dingen die je met de taal kunt programmeren. Het idee achter Java is dat het gemakkelijk grote systemen kan ondersteunen, altijd betrouwbaar blijft draaien en op alle types computers gebruikt kan worden. Het is met andere een solide poging om een universele programmeertaal te ontwikkelen.

1: JavaScript
Jazeker, de nummer 1 meest populaire programmeertaal op het internet is uiteindelijk JavaScript, niet te verwarren met het nauwelijks vergelijkbare Java. Je zou zo ver kunnen gaan door te stellen dat JavaScript zo’n beetje het fundament van het world wide web is; samen met HTML en CSS is JavaScript een technologie die het internet mogelijk heeft gemaakt. Het is verreweg de meestgebruikte en waarschijnlijk ook meest veelzijdige programmeertaal beschikbaar, grotendeels omdat het dus zo veelgebruikt is.

Foto @MaxPixel

3 reacties

  1. Grappig. Ik hou me er nauwelijks meer mee bezig, maar ik ben van de generatie die nog Basic ‘moest’ leren omdat dit ‘essentieel’ was voor je eigen toekomstperspectief. Later nog wat gestoeid met (turbo)Pascal en C++. Het is inmiddels al weer meer dan tien jaar geleden dat ik mezelf wat php, html en xml heb aangeleerd om wat intranet-pagina’s van m’n toenmalige werkgever te kunnen onderhouden. Ik doe er nu niks meer mee, maar sinds kort heb ik een nieuwe job waarin ik me binnenkort misschien nog wel weer met plc-besturingen mag gaan bezighouden.

    • @rrrobert: Doe jezelf een plezier en meldt je gratis aan op Code Academy en volg de Python training. Ik denk dat je positief verrast zult zijn van het praktisch nut dat deze taal voor je kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *