Top 5 lichtste laptops

Retina-schermpje voor je laptop
Verwend door de iPad en andere tablets, zijn we niet meer bereid om ettelijke kilogrammen laptops mee te sjouwen. Netbooks waren heel even leuk, maar net als een tablet is het geen volwaardige pc. Daarom gaan we op zoek naar lichte laptops met fatsoenlijke processors, een goed scherm, genoeg opslag, maar dan wel heel licht.

Zo’n introductie schrijven en dan de MacBook Air niet noemen, je zouden bijna vermoeden dat ik een Apple hater ben… maar dat is niet zo. De MacBook Air is een interessante kandidaat, maar zeker niet de lichtste volwaardige laptop die op de markt is. Sterker nog: anderen leveren een 13” scherm voor minder dan het aantal grammen waar Apple een 11” scherm levert.

1. Inhon Blade 13 Carbon: 870 gram
Wil je licht en dun, ga dan op zoek naar de Inhon Blade 13 Carbon. Slechts 10,7 mm dik, gemaakt van het materiaal waar Formule 1 constructeurs van smullen en daardoor slechts 870 gram zwaar. Enige nadeel is dat deze lichtgewicht nog niet in een Nederlandse shop is gespot.

2. NEC Lavie Z: 875 gram
Dat moet balen zijn, de NEC Lavie Z is slechts 5 gram te zwaar om de nummer 1 plek te veroveren. De Lavie Z is met 14,9mm wel een stuk dikker dan Blade 13 Carbon, maar nog steeds past deze laptop makkelijk door de brievenbus. De specs zijn in orde: NEC claimt een batterijduur van 8 uur, het 13,3” scherm heeft een resolutie van 1600×900, Core i5 of i7 processoren, een SSD, USB 3.0, SDXC slot en HDMI.

3. Apple Macbook Air 11”: 1080 gram
Apple was zeker niet de eerste laptopbouwer die een echt draagbare laptop produceerde, maar is wel zo’n beetje de benchmark geworden. Intel vond het zelfs nodig om een nieuwe categorie laptops te introduceren: de Ultrabook moet kopers bij Apple weglokken. Het grote voordeel van de Macbook Air is de beschikbaarheid en de aanpasbaarheid: online bij Apple kan je diverse processoren, SSD-groottes en de omvang van het geheugen kiezen.

4. Asus Zenbook 11”: 1100 gram
Volop verkrijgbaar in Nederland, niet al te prijzig, dun, licht en met mooie specificaties, dus is het niet gek dat de Zenbooks (11”en 13”) populair zijn in Nederland.

5. 13” en in Nederland verkrijgbaar
Wil je een groter scherm, toch niet te veel sjouwen en je hebt geen zin om naar Japan af te reizen. Dan heeft Toshiba de Z830 en Z930 voor je in de aanbieding, die beiden 1120 gram wegen. Hoewel er diverse Core i5 en i7 configuraties beschikbaar zijn, heeft Toshiba alleen schermen met een resolutie van 1366×768 pixels. Dat is niet meer helemaal van deze tijd, sommige smartphones hebben al een beter scherm en voor onze laptop dromen we van een 3200×1800 scherm. Als het 13”, full-HD en licht moet zijn, dan is de 1160 gram zware Samsung Series 9 wellicht nog een optie.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *