Trump speelt met zijn eten – Aandelen ZTE kelderen

Auteur: , 1 Reactie
Hij weet niet wat hij met de Chineze aan moet

Sancties, geen sancties, boetes en reprimandes; de heisa is desastreus voor het Chinese bedrijf.

Chinees telecommunicatiebedrijf ZTE zit behoorlijk in de problemen nadat Trump’s administratie harde sancties oplegde aan het bedrijf. Dat een stevige straf (van 7 jaar) niet genoeg was om het bedrijf om zeep te helpen, blijkt nu nadat er een deal is gesloten door de Amerikaanse president.

ZTE staat al lang niet meer bekend om het leveren van smartphone-onderdelen en het ontwikkelen van telefoons met een dubbele notch of een opvouwbaar toestel met twee schermen. Het op één na grootste telecombedrijf in China is nu vooral bekend om alle heisa rondom deals, sancties en politiek getouwtrek aan de andere kant van de oceaan.

Het begon allemaal in 2017, toen het Amerikaanse Commerce Department concludeerde dat ZTE contracten had gebroken door onderdelen door te verkopen aan Iran. Het Chinese bedrijf moest honderden miljoenen lappen in een schikking.

In april van dit jaar gebeurde er vervolgens dit. ZTE zou zich niet aan de sancties gehouden hebben en bedrijven als Qualcomm en Intel mochten 7 jaar lang geen onderdelen leveren aan de Chinezen. Dat bleek de laatste spijker in de doodskist van ZTE te zijn.

De handel in aandelen van het bedrijf werd stilgelegd en de productie van toestellen kon niet meer doorgaan zonder Amerikaanse onderdelen. En toen bedacht de altijd wisselvallige Trump zich plotseling, want na een maand werd de straft opgeheven als gevolg van een ‘succesvolle deal’ die Trump altijd zo graag sluit.

ZTE moest een boete van een miljard dollar betalen, een onderzoeksteam van de Amerikanen aannemen en het hele management vervangen. Al dit gespeel met het bedrijf, al het politieke getouwtrek in Amerika (congresleden zijn verdeeld over Trump’s beslissing om de sancties terug te draaien om vervolgens nieuwe straffen op te leggen) en het feit dat het miljardenbedrijf zelf voorlopig helemaal niks kan produceren, leverde uiteindelijk een verlies op de beurzen op van bijna 40%.

Na een opschorting van 2 maanden werd de handel in aandelen van ZTE namelijk weer gestart in Hong Kong, wat ongetwijfeld geen goed nieuws was voor aandeelhouders. De waarde van het bedrijf kelderde binnen no time met 39% en voorlopig zal daar geen verbetering in zitten.

Foto @Gage Skidmore1 reactie

Voor zover ik begreep heeft DT de draai gemaakt nadat de Chinezen aangaven 500 miljoen dollar gaan investeren in een project waar hij een belang in heeft. Hij doet het inmiddels niet eens meer stiekem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).