TweetGenie raadt leeftijd en geslacht van twitteraars

Auteur: , 5 Reacties
TweetGenie

Hoe (on)volwassen zijn jouw tweets? Wat is jouw Twitter-leeftijd? Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente hebben een programma ontwikkeld dat leeftijd en geslacht van een twitteraar raadt aan de hand van het taalgebruik.

De eerste versie van het programma met de naam TweetGenie staat online. Er wordt enkel naar het taalgebruik van de twitteraar gekeken en niet naar de naam of profielfoto. Bovendien werkt het alleen bij Nederlandse tweets.

In 85 procent van de gevallen wordt geslacht correct geraden en met de leeftijd zit TweetGenie er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer volgens de onderzoekers iets nauwkeuriger dan die van mensen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school twitteren en tevens meer smileys gebruiken dan oudere mensen. Ouderen gebruiken op hun beurt weer langere woorden, langere zinnen, meer links en hashtags in hun tweets.

Het programma is onderdeel van het promotieonderzoek van Dong Nguyen. Zij wil onder meer onderzoeken hoe verhalen en geruchten zich via sociale media verspreiden. Hierbij is het van groot belang om verschillende typen gebruikers te kunnen onderscheiden. Verder is de ontwikkelde techniek mogelijk ook interessant voor allerhande marketingdoeleinden.

Ik heb het zelf even geprobeerd en ik werd 7 jaar jonger geschat. Daar teken ik voor, dus TweetGenie is mijn vriend. (bron: utwente)5 reacties

Ik werd op 36 geschat terwijl ik 18 ben haha.
@the-budel-guy: Dan twitter je dus als een “ouwe lul” ;) Geslacht was wel goed?
@dennis: Geslacht was wel goed. dat twitteren als een oude lul zal wel komen omdat ik elke werkdag wel iets te klagen heb bij pauw en witteman :P
lol, door dit en vele andere artikelen ligt die site er nu waarschijnlijk uit haha.
@aallex: Grote kans inderdaad dat er nu ergens een servertje staat te roken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).