Ubuntu Edge: supertelefoon komt je computer vervangen

Ubuntu Edge
En dat voor maar $830.

Canonical, het bedrijf achter Linuxdistributeur Ubuntu, heeft zijn zinnen gezet op een high-end smartphone. Ze noemen hem ‘Edge’ en hij beschikt over indrukwekkende specificaties. Naast een quadcore-processor – nog niet bekend van welk merk – heeft de Edge 4 GB aan werkgeheugen en een opslag van 128 GB. Hij beschikt verder over een 4,5-inch hd-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Aan de achterzijde is een 8-megapixelcamera te vinden, vooraan een 2 megapixel exemplaar.

Tot dusver klinkt dat niet verkeerd, maar dit moet vooral de Ubuntu-gemeenschap gaan aanspreken. Hij draait namelijk op de desktopversie van Ubuntu. Én op Android. Een duaal systeem, als het ware. Daarnaast wordt er een dock geleverd waarmee hij is aan te sluiten op beeldschermen. Een soort PC op zakformaat, maar dan echt.

Het speclijstje:

 • Dual boot Ubuntu mobile OS and Android
 • Fully integrated Ubuntu desktop PC when docked
 • Fastest multi-core CPU, 4GB RAM, 128GB storage
 • 4.5-inh 1,280 x 720 HD sapphire crystal display
 • 8mp low-light rear camera, 2mp front camera
 • Dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC
 • GPS, accelerometer, gyro, proximity sensor, compass, barometer
 • Stereo speakers with HD audio, dual-mic recording, Active Noise Cancellation
 • MHL connector, 3.5mm jack
 • Silicon-anode Li-Ion battery
 • 64 x 9 x 124mm

Ubuntu Edge

Naast het feit dat ze het keiharde en prijzige saffierkristalglas gaan gebruiken, waarbij enkel een diamant voor krassen kan zorgen, valt de financieringsmanier op. Het is namelijk nog niet zeker of de telefoon op de markt komt. Canonical probeert via crowdfundingwebsite Indiegogo eerst 32 miljoen dollar op te halen. Ook wordt Indiegogo de plek om de telefoon te bestellen, waar hij 830 dollar kost. Behalve vandaag. Vroege vogels hebben hem nu namelijk voor 600 dollar.

Promo:
[gv data=”fFN4k-AFEbw”][/gv]

Mark Shuttleworth, bedenker van Ubuntu, legt de software+telefoon hieronder uit.
[gv data=”eQLe3iIMN7k”][/gv]

[lg_folder folder=”Ubuntu/Edge/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

 1. “Naast het feit dat ze het keiharde en prijzige saffierkristalglas gaan gebruiken, waarbij enkel een diamant voor krassen kan zorgen”

  Niet overdrijven he…Tenzij dit sarcastisch bedoeld is? Ik heb in ieder geval een horloge met saffierglas, en er staat een kras op, hetzij heel minimaal.

 2. Ohja, wat ik nog wou zeggen; is dit wel verstandig om te gaan gebruiken voor een smartphone? Saffierglas is inderdaad zeer krasbestendig, maar indien het valt bv, is het breekbaarder dan gorillaglas.

 3. Ik geloof wel in dit idee. je telefoon word je mobiele ID. je belt, betaald, reist, mailt, met een stukje “design” op zak. computers worden overbodig je plugt gewoon je “ID” in een scherm.

 4. Voor een telefoon lijkt het een krachtig apparaatje te worden.. Alleen de resolutie blijft achter. Leuk idee dat wanneer je hem in z’n dock stopt het een ‘computer’ word.

 5. Die super telefoon die hier laatst voorbij kwam met 2 snapdragon 800 lijkt me helemaal top, vind het dan ook vreemd dat er voor 4,5″ 720P gekozen is ipv een grotere telefoon die tevens een grotere batterij kam herbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *