USB-C maakt je laptop veel kwetsbaarder voor malware

USB-C-Veiligheid
Zowel Apple als Google gaan helemaal voor USB-C, de nieuwe poort op laptops en Macbooks die enorm veelzijdig is. Het grote beveiligingsprobleem dat hier aan kleeft slaan ze alleen even over tijdens de presentatie.

Zowel de nieuwe Macbook van Apple als de Chromebook Pixel van Google pronken met USB-C, een ingang op je laptop (en binnenkort ook smartphones?) waarmee je zowel op kunt laden als gegevens kunt uitwisselen. Het probleem hiervan is dat je in de toekomst dus nog maar één poort gebruikt om alle externe apparaten met je laptop te verbinden, en daar zijn hackers en de verspreiders van malware heel gelukkig mee.

Verplicht gebruiken
USB is namelijk altijd al relatief gevoelig geweest voor malware, en USB-C lost dit probleem niet op. Nu dezelfde ingang voor je USB-stick ook gebruikt wordt om je adapter in te pluggen, ben je wel verplicht om hem te gebruiken, en experts zijn bang dat kwaadwillenden hier misbruik van gaan maken.

Nu Apple derden toestaat om externe accu’s en opladers te maken voor de Macbook, neemt dit gevaar alleen nog maar verder toe. Malware verspreiden op het moment dat je jouw laptop aan het opladen bent met zo’n lader van een ander merk is immers lastig te controleren.

Opladers delen
Volgens The Verge is het bovendien heel gemakkelijk om een virus te verspreiden middels het delen van een oplader. Als je jezelf indenkt hoe vaak je andermans oplader gebruikt hebt om je laptop snel van wat stroom te voorzien, wordt het ineens duidelijk hoe snel een virus zich kan verspreiden als hij op deze lader geïnstalleerd staat. Een onbekende USB-stick kun je gemakkelijk weigeren, maar met een bijna lege accu is een onbekende snoer soms de enige optie om te blijven werken.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *