Valkeniers maken gehakt van proef drone-vangende arend

Eagle drone
Volgens de pro’s zijn de vogeltjes niet geschikt voor deze taak. Ze zouden wel eens uit frustratie een kinderhoofd kunnen doorboren.

Dat zegt valkenier Robert Musters vandaag in het Algemeen Dagblad.

Het klonk als een geweldig idee, de eerste video was ook zeker veelbelovend (plus topentertainment), maar de mensen die dag in dag uit met roofvogels werken geloven er helemaal niets van. Ten eerste vliegen de drones te snel, ten tweede zijn ze te zwaar. Ze zouden ‘gehakt maken’ van een arend. Tot slot kunnen arenden helemaal niet zo ver vliegen, ‘hoogstens vijftig meter’, volgens Musters. Arenden maken namelijk vooral gebruik van thermiek, het opstijgen van warme lucht, en zweven daar op.

Maar niet alleen zijn de arenden te lui, te langzaam, en te zwak om het tegen drones op te nemen, ze zouden hun frustraties ook wel eens bot kunnen vieren op, pak ‘m beet, het hoofdje van een schattige peuter:

Als een arend zijn prooi niet kan aanslaan, kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren. Er kunnen echt doden vallen.

Ene Tula Stapert, valkenierster te Voorst, is een heuse petitie begonnen die zij deelt op haar Facebook-pagina. Zij lijkt vooral bang te zijn dat de drones de vogels pijn zullen doen. Op het moment van schrijven heeft de petitie 1940 handtekeningen en er zijn er nog 182 nodig, aldus haar Facebook-pagina (zou de politie hebben gezegd: bij 2122 handtekeningen stoppen we met het experiment? Dit terzijde). Als je je geroepen voelt te tekenen dan kan dat dus daar.

Drones kun je trouwens ook gewoon bevriezen of laten vangen door de Japanse interceptor-drone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *