Vandaag sterft Windows XP

Vandaag sterft Windows XP
Terwijl er nog een miljoen gebruikers in Nederland zijn met Windows XP, stopt de ondersteuning voor het immens populaire OS vandaag.

Windows XP werd in het najaar van 2001 gepresenteerd als opvolger van Windows ME. Het is het eerste consomenten-OS van Microsoft dat zijn wortels niet in MS-DOS had liggen, maar gebaseerd werd op het meer zakelijk ingestelde Windows NT. En dat bleek een schot in de roos, want de stabiliteit van het 32bit-systeem ging er met sprongen op vooruit ten opzichte van het matige Windows ME.

De het-werkt-altijd-wel-status van XP heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat nog een miljoen Nederlanders het systeem gebruiken. Om nog maar te zwijgen over bedrijven en overheidsinstellingen (die in sommige gevallen custom support kunnen krijgen van Microsoft). Dit kan nog wel eens problematisch worden.

Waarom is windows XP vanaf vandaag niet meer veilig?

Hoe snel het zal gaan weet niemand, maar als de ondersteuning voor het dichten van lekken stopt dan krijgen hackers vrij spel. Bij veel software worden na publicatie altijd nog wat programmeerfouten gevonden. Sommige van die fouten kunnen een beveiligingsrisico vormen en stellen kwaadwillenden in staat om op een computersysteem in te breken. De leverancier van de software repareert deze fouten in volgende versies van de software, maar in de tussentijd zijn de huidige versies kwetsbaar. Daarom worden door leveranciers regelmatig updates voor hun software uitgebracht.

Omdat de ondersteuning vandaag na 13 jaar wegvalt zullen nieuwe kwetsbaarheden blijven bestaan. Antivirussoftware zal slechts een deel van de aanvallen op deze zwakke plekken kunnen tegenhouden. Hetzelfde geldt voor een firewall of een Intrusion Detection/Prevention System (IDS/IPS): het zal mogelijk een deel van de aanvallen tegenhouden, maar 100% veilig is het niet meer.

Zelfs het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) roept op om te migreren naar een nieuwer systeem. Microsoft heeft sinds Windows XP nog drie andere versies van Windows uitgebracht: Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Microsoft adviseert om te upgraden naar Windows 7 of Windows 8.

In ander nieuws: vandaag stopt eveneens de ondersteuning voor Office 2003, waarmee nog een Microsoft-icoon komt te vervallen, namelijk Clippy.

[gv data=”IxlLa30qFi8″][/gv]

De beroemde heuvelachtergrond van XP ziet er tegenwoordig zo uit (fotocredit: Charles O’Rear):
De beroemde heuvelachtergrond van XP anno nu

3 reacties

  1. “Wij” (overheidsorganisatie) beginnen zijn nu net een paar weken bezig met de start van het project Windows 7. Dat duurt zomaar een paar maanden voor het er ook daadwerkelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *