Vecht tegen je smartphoneverslaving met deze 5 apps

smartphoneverslaving
Omdat iedere minuut van de dag je toestel checken op updates natuurlijk niet gezond is.

Officieel erkend is het niet, maar het feit dat smartphoneverslaving bestaat lijkt met de dag vanzelfsprekender te worden. Hoe vaak betrap je iemand of jezelf wel niet op het openen van je smartphone, zonder dat je daar eigenlijk een goede reden voor hebt?

De eerste stap in dit uiterst moeilijke proces is natuurlijk erkennen dat je een probleem hebt. Stap twee, daar helpen wij je mee. Door onderstaande smartphone-apps te gebruiken (oh de ironie), is het mogelijk om iets aan je smartphoneverslaving te doen.

1. Menthal (Android/iOS)
Mocht je eraan twijfelen of ook jij last hebt van een smartphoneverslaving, dan is Menthal de ideale app voor je om dat te testen. De applicatie houdt je als het ware een spiegel voor: als deelnemer laat je je telefoongebruik monitoren en toont hiervan een overzicht met interessante gegevens.

[gv data=”06IfIgfhzrs”][/gv]

De app is afkomstig van de Universteit Bonn. Zij doen al ruim 2 jaar onderzoek naar het smartphonegebruik van consumenten door haar eigen applicatie. Op deze manier willen ze een soort database ontwikkelen waardoor ze interessante inzichten en/of conclusies kunnen verkrijgen.

2. Stay on Task (Android)
Stay on Task is waarschijnlijk een van de lichtste, zo niet de lichtste controle-app om je smartphoneverslaving tegen te gaan. De applicatie vraagt op willekeurige tijdstippen of je nog steeds op schema ligt en alleen de dingen doet op je smartphone die echt nodig zijn.

stay on task

Zeker op momenten wanneer je eigenlijk niets te zoeken hebt op je smartphone is het handig om deze applicatie op de achtergrond te laten lopen. Wanneer je namelijk geconfronteerd wordt met je nutteloze smartphonegebruik, kan dit je in de toekomst ervan weerhouden om dezelfde fout te maken.

3. Moment (iOS)
Deze populaire iOS-app meet je smartphonegebruik en brengt in kaart welke je het vaakst en het langst gebruikt. Schrik je van je eigen gebruik, dan kun je zelf een limiet instellen voor bepaalde apps met Moment.

moment

Ga je over de vastgestelde limiet heen, dan kun je je iPhone alleen nog voor noodgevallen gebruiken. Een toffe feature is dat je verschillende toestellen kunt koppelen, waardoor je bijvoorbeeld als ouder het smartphonegebruik van je kinderen in kaart kunt brengen en inperken.

4. Forest (Android/iOS)
Voor de wereldverbeteraars onder ons is Forest bij uitstek geschikt voor jou. De applicatie behoudt je focus en laat je geconcentreerd werken door je smartphonegebruik te affiliëren met je milieubewustzijn.

forest

Het werkt als volgt: je bepaalt zelf hoe lang je niet op je telefoon moet kijken, waarna de app een zaadje van een digitale boom plant. Kijk je toch binnen de aangegeven tijd, dan wordt de boom omgehakt. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk mooie boompjes achter elkaar op te zetten.

5. Flipd (Android)
Deze app is alleen voor de echte harde kern van smartphoneverslaafden. Flipd is namelijk niet zomaar een applicatie. Deze app geeft aan de gebruiker de mogelijkheid om je smartphone voor een bepaalde periode ‘op slot’ te zetten, waarna deze met geen mogelijkheid meer te gebruiken is totdat de tijd om is.

flipd

En nee, er is echt geen weg terug. Zelfs het herstarten van je smartphone helpt je niet verder in deze smartphoneloze situatie. Het is ook mogelijk om in groepsverband een ‘schakel uit-moment’ te houden, waardoor je lekker met z’n allen scherp blijft.

Weet jij nog een toffe app om je smartphoneverslaving tegen te gaan? Laat het ons weten in de comments!

Nog geen reacties

  1. De meest doeltreffende app tegen overdadig smartphonegebruik is toch wel de Apparata-app. Hij crasht elke keer je telefoon zodat hij een tijdje onbruikbaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *