Vergeet FaceApp: dit is veel leuker

aiportrets-maxima
Bovendien wordt jouw privacy hier wel beschermd.

De nieuwste versie van FaceApp is, ondanks de zorgen over privacy, razend populair. Onderzoekers van de MIT en computergigant IBM hebben echter een website lanceert die iets veel leukers kan.

Zij lieten kunstmatige intelligentie los op duizenden portrettekeningen van oude meesters. Rembrandt, Van Gogh en vele anderen die ooit portretten schilderden werden in het digitale brein gescand. Op basis van de patronen en technieken die de kunstmatige intelligentie zichzelf aanleerde kon het zelf portretten maken.

Het resultaat: aiportraits.com

Het werkt heel eenvoudig. Je scant een selfie of andere foto in en de kunstmatige intelligentie scant de kenmerkende eigenschappen van het gezicht op de foto. Op basis daarvan maakt het een portret van jouw ingezonden foto. Het bijzondere is dat je als resultaat geen portret ‘in de stijl van…’ of met een geforceerde glimlach krijgt. De AI maakt namelijk op basis van de technieken een uniek digitaal portret door de stijlen te mengen van schilders die uitblonken in het vastleggen van die karakteristieken.

Het uploaden van verschillende selfies leidt dus tot verschillende portretten in verschillende stijlen. Wij namen de proef op de som met het portret van misschien wel het bekendste gezicht ter wereld.

Allereerst haalden we het officiële staatsieportret even door de database. Is het resultaat een verbetering?
trump-origineel-ai

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een wat minder vleiend portret te nemen. De president maakt zich namelijk ook wel eens boos.
trump-boos-ai

Overigens zie je op deze foto dat het belangrijk is om een foto van alleen het gezicht te nemen zonder obstakels. AI weet namelijk niet goed hoe Rembrandt een moderne gadget als een microfoon had geschilderd.

De onderzoekers beloven dat ze de foto’s die je upload direct na gebruik vernietigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *