Vergelijking: Welke merken updaten Android het snelst?

Geen Oreo meer
Zitten merken als Nokia, Samsung, Huawei en Alcatel nog aan de koekjes, of eten ze al taart?

Counterpoint Research nam het adoptievermogen van een aantal grote Android smartphonefabrikanten onder de loep en ontdekte wat we stiekem al wisten: Android wordt aanzienlijk slechter geadopteerd door fabrikanten dan bij Apple. Sterker nog, er zijn een aantal merken die nauwelijks de moeite nemen om de nieuwste versie van het besturingssysteem door te voeren. Verrassend genoeg geldt dat niet voor Nokia..

Het onderzoeksbureau keek naar een aantal grote merken van Q3 2018 tot en met het heden en bracht in kaart hoeveel van de (cumulatieve verkochte hoeveelheid) smartphones er ondertussen geüpdatete waren naar Android 9 Pie. Onder andere Huawei, OPPO, Samsung, Nokia en Xiaomi werden onder doe loep genomen.

Grote verliezers zijn (relatief) kleine jongens als Vivo, Alcatel en Tecno, die respectievelijk voor 18%, 14% en 5% op Android Pie draaien. Bijna de helft van de Tecno-smartphones draait zelfs nog op Android 7 of ouder terwijl 73% van de Vivo smartphones op Oreo 8.1 is blijven steken.

Ook OPPO en Lenovo doen het niet bizar goed in de adoptie van de nieuwste besturingssystemen. OPPO draait voor 51% op 8.1 Oreo terwijl 45% van Lenovo’s toestellen 8 Oreo gebruikt.

Wat betreft winnaars is het misschien een flinke verrassing dat de top 4 bekleed wordt door Nokia, Samsung, Xiaomi en Huawei. Die merken hebben respectievelijk 96%, 89%, 84% en 82% van hun smartphones geüpdatet met Android 9 Pie. Om Nokia nog verder in het zonnetje te zetten, is de overige 4% van hun smartphones in elk geval met Oreo 8.1 uitgerust en geen enkel model heeft een versie ouder dan dat.

Nokia neemt goud
Chart @CounterpointResearch

Ook op het gebied van absolute snelheid steekt Nokia er met kop en schouders bovenuit. Binnen een jaar na de release van Android 9 had Nokia bijna al hun toestellen geüpdatet, terwijl de eerstvolgende, Xiaomi, binnen diezelfde tijd slechts 60% van hun toestellen wist te voorzien van het nieuwste OS.

Ook op snelheid
Chart @CounterpointResearch

Dus, gefeliciteerd Nokia, jullie updateten het besturingssysteem niet alleen het meest consistent, maar ook absoluut het snelst. Ik zou bijna zeggen, steek wat van die energie in het uitbrengen van minder rare smartphones, maar dat laat ik aan het individu over om dat te oordelen…

4 reacties

  1. Android one (dat Nokia gebruikt) lijkt dus écht te werken.
    Voor Samsung gelden de getallen alleen voor nieuwe modellen: een kennis moet zijn prima werkende S3 Neo (of zo) afschrijven omdat de ING de Android versie niet meer ondersteund, toch wel zonde van een prima werkende telefoon.

    • @driek: @turbobrick: dat oude telefoons niet meer updates krijgen heeft, behalve een commerciële reden- ook te maken met de overgang van 32 naar 64 bits hard- en software.

      Wat ik verder ook vreemd vind aan dit onderzoek, is dat sommige merken niet zijn meegenomen in dit onderzoek. Sony, HTC en Asus hebben bijvoorbeeld nog steeds marktaandeel in Europa, maar tegelijkertijd ook een bedenkelijke reputatie. Ik had graag gezien of ze hun gedrag op dit vlak hadden verbeterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *