Verkoopcijfers: Apple vs Samsung vs Huawei

De iPhone blijft het goed doen!
Na voorgaande kwartalen met teleurstellende cijfers te komen, laat Apple wederom zien wie de baas is.

Onze voorgaande prognose leek nadelig te zijn voor miljardenbedrijf Apple, maar met de bekendmaking van de verkoopcijfers van het laatste kwartaal van 2016 blijkt het bedrijf uit Silicon Valley wederom boven onder andere Samsung uit te stijgen, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

Het ontbreken van een audiojack en ontploffingsgevaar bleken geen obstakel te zijn voor Apple. Met 78,3 miljoen verkochte iPhones staat Apple weer bovenaan het lijstje van best verkopende smartphone.

Wellicht dat de verkoop van de iPhone beïnvloed is door de recente misstappen van Samsung omtrent de ontploffende Galaxy Note 7. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat verkocht van oktober tot en met december vorig jaar 77,4 miljoen smartphones.

De derde plek wordt bekleed door prijsvechter Huawei, met 44,9 miljoen stuks. Net niet op het erepodium: het Chinese OPPO, dochtermerk van BBK dat onder andere de sjoemelende OnePlus maakt, verkocht 29,5 eenheden in Q4 van 2016. In 2017 moet OPPO daadwerkelijk doorbreken op de westerse markt, wat de aanhoudende populariteit van Apple wellicht zal beïnvloeden.

Nog geen reacties

 1. Lekker eenzijdig artikel. Apple is alleen groter in het afgelopen kwartaal. Verkoopcijfers over het hele jaar worden nog steeds gedomineerd door Samsung. Dat Apple meer toestellen verkoopt in Q4 van een jaar is niet meer gebeurd in de laatste 4 jaar om precies te zijn.

  • @rainwormnl: Er is natuurlijk wel een klein verschil: Apple doet het met een paar toestellen (SE, 6S en 7) terwijl Samsung een enorme range aan telefoons heeft. Dus het lijkt mij logisch dat over een heel jaar Samsung het veel beter doet.

   Wel opmerkelijk is dat de iPhone 7 zo’n succes. Ik ben er zelf heel erg blij mee, maar het is wel een lastig product om aan te bevelen. De SE en 6S zijn rationeel gezien veel betere keuzes. (alhoewel rationeel gezien een Samsung een nog betere keuze is ;))

   • @willeme: Daar heb je zeker gelijk in. Zeg ook niet dat het een wan-prestatie is. Maar er wordt net gedaan alsof Apple zoveel meer verkoopt en heer en meester is, terwijl de cijfers anders zeggen.

    • @rainwormnl:
     Relatief, gebaseerd op nieuwe telefoonverkopen gebeurt dat precies. Elk jaar komen er bijvoorbeeld miljoenen mensen die de stap zetten om een smartphone te nemen. Voor die mensen heeft Samsung hele simpele telefoons te bieden. Apple niet.
     Samsung dekt dus in principe de hele bevolking. Apple alleen de “ervaren mensen”, mensen die al een Samsung hebben gehad, in principe.
     Ze dekken dus misschien de helft van de mensen die Samsung in de markt sleept voor een smartphone. En toch verkopen ze meer. Dat is knap.
     Je zou pas echt een goed beeld hebben als je de verkopen verdeeld over iPhone SE tegen Galaxy A5, iPhone 6s (Plus) tegen Galaxy S6 (Edge), en iPhone 7 (Plus) tegen Galaxy S7 (Edge).

 2. De meest rationele keuze is een toestel wat meer dan 4 jaar ondersteuning krijgt, de iPhone dus.

  Samsung heeft tig modellen, Apple er maar een stuk of 3. Hulde voor Apple dus. Meer dan 70 miljoen mensen die in tegenstelling tot de huilers de headphone Jack niet missen.

  • @luxaeterna:

   Helemaal mee eens. En de concurent gaat de jack ook verwijderen. Over 2 jaar hoor je er niets meer over. Het bashen is altijd makkelijker.

   Neem nu de Airpods. Bergen negatieve artikelen toen ze nog niet eens uit waren. PREviews over het algemeen goed . Nadat ze uit zijn. …. over het algemeen zeer positief worden ontvangen … hoor je er nix meer van.

   Maar goed … zal altijd zo blijven ben ik bang. Veel mensen kopen nu eenmaal liever een toestel met sjoemelsoftware … slechte privacy en beperkte ondersteuning voor een paar euro in de maand minder ?

   • @dgh74: Lijkt me een kwestie van smaak. Ik heb iPhones gehad maar vind het niet prettig werken. Heb graag wat widgets op mn home en ik wil wat dingen aan kunnen passen.

    Bovendien is het meerendeel van de Samsung klanten voor de instap of midden range. Hierin heeft Apple niets behalve een 5S uit 2013. Die overigens nogsteeds meer kost als een Huawei P9 Lite bijvoorbeeld. Veel mensen hebben er het geld niet voor over wat ik begrijpelijk vind.

    Niks dan lof over Apple en hun werkwijze. Ze verkopen als een malle en hun strategie werkt erg goed. Maar gelukkig heeft iedereen een eigen smaak. Ik kan er niet tegen dat er dat bij sommige mensen gewoon niet in gaat. Laat iedereen zijn eigen keuze maken en bashen op Apple evenals Samsung is onzin. Maar dat is maar een mening. 😉

    • @rainwormnl:

     Gedeeltelijk mee eens. Iedereen heeft recht op zijn eigen smaak. Geen probleem mee. Maar gewwonweg kortzichtig zijn is een ander verhaal.

     Waar ik niet tegen kan … dat mensen weten dat een fabrikant BEWUST de consument belazerd (sjoemelsoftware) maar mensen wel die producten kopen omdat ze dan een widget op hun scherm hebben ( nah ik swipe van links naar echts om die widget te zien … goh goh )

     Of dat je zegt dat samsung alleen in q4 verslagen is … kortzichtig … want dat is apples met peren vergelijken. Je moet een HIGH end vergelijking maken. de top toestellen. Zelfde prijsklasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *