Verplichte killswitch ook voor Nederlandse telefoons

Verplichte killswitch ook voor Nederlandse telefoons
Vandaag presenteerde onze minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het plan aan de Tweede Kamer waarin het onklaar maken van gestolen telefoons verplicht wordt gesteld.

Met het zogeheten IMEI-nummer kunnen providers een telefoon onklaar maken als deze gestolen is, in de volksmond genaamd de killswitch. Dit maakt het voor dieven aanzienlijk minder aantrekkelijk om je smartphone te rippen. In landen waar deze maatregel al wordt toegepast, zijn het aantal straatroven met 20% verminderd.

Hoewel het plan van Opstelten een prima middel is om deze criminaliteit tegen te werken, zal het stelen van smartphones niet geheel verleden tijd zijn. Na een diefstal zal het IMEI-nummer alleen in Nederland geblokkeerd worden. Een gestolen telefoon blijft in het buitenland dus goed verkoopbaar.

Ook kun je met het gestolen toestel nog via WiFi internetten en eventueel een spelletje spelen. Bellen en gebeld worden kan met een geblokkeerd IMEI-nummer niet meer.

Het plan zal waarschijnlijk goedgekeurd worden en vanaf januari 2015 van kracht zijn.

Nog geen reacties

  1. Je kunt toch ook gewoon het IMEI veranderen? Is ongeveer het zelfde als een MAC-adress, voor de normale mens is het een nummer dat uitgegeven word en niks aan kunt doen, voor bende’s moet er best wel iemand te vinden zijn die dat gewoon aanpast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *