Verzekeraars willen wegpiraten meer laten betalen met app

Verzekeraars willen wegpiraten meer laten betalen met app
Het idee van een autoverzekering waarbij de premie wordt bepaald aan de hand van het rijgedrag is niets nieuws. Nu pakken verzekeraars – eindelijk – door en willen ze rijgedrag monitoren middels een app.

Wie hard rijdt en vaak op drukke locaties komt betaalt meer, automobilisten die zich keurig aan de regels houden krijgen korting. Dat is het nieuwe plan van een aantal verzekeraars. Telecomaanbieder Vodafone en adviesbureau Towers Watson zijn in Engeland al een proef gestart met verzekeraar AIG om een aantal apps te testen.

Eind 2013 ook in Nederland

In Nederland zijn momenteel gesprekken gaande met Delta Lloyd, die menen dat premies zo eerlijker worden en automobilisten uiteindelijk bewuster gaan rijden. Nog dit jaar denken ze in Nederland een soortgelijke polis te kunnen aanbieden.

Met welke apps verzekeraars aan de slag gaan is nog niet bekend, maar deze zullen meten hoe hard en waar automobilisten door de bocht gaan. De applicaties maken dus gebruik van het GPS en de ingebouwde G-krachten-meter die smartphones al sinds jaar en dag hebben. (Ook in te zetten als performance-meter.)

Privacy? Ach…

Harm Blaak van Towers Watson heeft er verder geen problemen mee dat een app straks constant monitort waar automobilisten rijden en dat verzekeraars daar inzicht in krijgen. Hieronder de drogreden die hij aan de Telegraaf meedeelde:

“Ik begrijp dat het een gevoel oproept van ’Big Brother is watching you’, maar de jeugd geeft toch al erg veel prijs via applicaties en sociale media.”

Oh, nee, dan is het goed.

Nog geen reacties

  1. Voordat mensen moord en brand schreeuwen over privacy en zo, kun je het ook van een andere kant bekijken. Wanneer jonge mensen (om een voorbeeld te noemen) een autoverzekering willen afsluiten, dan betalen ze zich scheel omdat deze doelgroep voor verzekeraars een groter risico vormt. Wanneer jij middels een app echter kunt aantonen dat jij niet zo’n hooligan bent wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald en daardoor vervolgens wel een normale verzekeringspremie mag betalen, dan is dit natuurlijk alleen maar positief.

  2. Wtf? Ok, maar eerst bij iedereen uitgebreid rijvaardigheid testen; Langzaam rijden does not equal veilig rijden, en snel rijden is niet per definitie gevaarlijker. Huidige systeem is beter, want als je crashed was je rijgedrag dus niet veilig en ga je meer betalen. Als ik altijd 200 rijd en bochten met 1G neem op een eigen weg denkt die app dat ik een maniak ben en betaal ik me blauw. Dikke faal. Ik zeg wel gewoon dat ik mijn telefoon vergeten was.

  3. Juist ja. Alsof er ook maar één “wegpiraat” die app gaat gebruiken, voor zover ik weet is er nog steeds geen mogelijkheid om apps verplicht aan te laten? En daar komt bij: heftige remactie is ongetwijfeld strafpunten, dus dat kind dat oversteekt daar rijden we gewoon in hetzelfde tempo overheen zodat we de blackbox niet aan het schrikken maken?

    De enige manier om dit af te dwingen is door te zeggen: je betaalt de hoofdprijs als je de app niet gebruikt maar ik gok zomaar dat dat niet juridisch haalbaar is, al was het maar omdat niet iedereen een smartphone heeft en je mensen moeilijk kan verplichten die aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *