Video: je eigen speaker bouwen was nog nooit zo simpel

Auteur: , 2 Reacties
Zo bouw je je eigen speaker

Geen geld voor een geluidssysteem van Bang & Olufsen? Met wat huis-tuin-en-keukengereedschap maak je toch gewoon je eigen speakers?

YouTube-gebruiker Andy Elliott kwam per toeval op het idee om zijn eigen speaker te maken. Het gebeurde toen hij bezig was met een kleine elektrische motor: een audiojack kwam per ongeluk in contact met het motortje en ineens kwam er muziek uit zijn speakers.

Daarom besloot hij om een DIY-video op te nemen, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe je zelf een simpele speaker in elkaar kunt zetten. Wat je nodig hebt is een magneet, koperdraad, tape, een plastic bekertje en een aantal zogenaamde krokodillenclips.

Volgens Elliott is het vrij simpel: draai het koperdraad om de onderkant van het bekertje, maak de krokodillenclips vast aan het uiteinde van het draad en plaats de magneet vervolgens op het koperdraad dat aan het bekertje vastzit. Dan nog even connecten met een audiojack en voila!

Hoe dat allemaal werkt? De spoel met koperdraad staat onder stroom en werkt daarom als een elektromagneet. In combinatie met een neodymium-magneet zorgt de spoel ervoor dat de lucht gaat trillen, waardoor je geluid krijgt.2 reacties

@Marjolein: Tenzij ik me sterk vergis, zal gewone koperdraad niet gaan werken.

De koperdraad die hier gebruikt is ( en wordt gebruikt in transfo’s etc. ) , is geverniste koperdraad, en dat is echt wel degene die je nodig hebt.

Gewoon, blank koper, wat je kunt strippen uit een kabel bv, is niet geschikt hiervoor.
@SimonMc: klopt inderdaad. De koperdraad ge├»soleerd zijn, omdat anders natuurlijk de stroom niet rond gaat, en er geen magnetisch veld wordt gemaakt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).