Video: wandelend robotje kant en klaar uit de 3D-printer

Robot
Wie zegt dat je met een 3D-printer alleen losse onderdelen kunt maken? Onderzoekers van MIT halen er gewoon een hydraulische robot op zes poten uit.

En dat doen ze ook nog eens met een printer voor de consumentenmarkt. Het is dan ook niet de 3D-printer die nieuwe technologie bevat, maar de gebruikte methode.

Die methode zou volgens de onderzoekers niets minder zijn dan een eerste stap richting complete functionerende machines die mensen thuis zelf kunnen printen. Bij de gemaakte robot hoeft er alleen nog een batterij en een motortje in te worden gedaan en hij wandelt zo door je huiskamer. Een wat minder frivole toepassing zou zijn om zulke robots in te zetten bij natuurrampen, op plekken waar mensen niet makkelijk kunnen komen.

Goed, hoe werkt deze technologie nu eigenlijk? Met een inkjet-printer worden minuscule druppels vloeistof (in dikte de helft van een menselijke haar) afgezet. Werken met vloeistof is een van de lastigere aspecten van 3D-printen, maar het gebruik van een inkjetprinter maakt dit mogelijk. Daarna worden verschillende materialen via acht verschillende printkoppen op verschillende plaatsen afgezet, waarbij sommige onderdelen stollen maar de vloeistof op zijn plaats blijft. De combinatie van vast materiaal (fotopolymeren) en vloeibaar, niet-hardend materiaal maakt de productie van complexe creaties structuren mogelijk, waaronder ook hydraulica.

Resultaat in dit geval: een robotje van ongeveer vijftien centimeter lang en 700 gram. Aanschouw:

[gv data=”3EAMCqH31Vo”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *