Vliegtuig op zonne-energie doorkruist Amerika [gallery]

Vliegtuig op zonne-energie doorkruist Amerika
Van San Francisco naar New York in een elektrisch vliegtuig dat gevoed wordt zonne-energie, het kan! Nou ja, niet in één keer, maar met een paar tussenstops. Gisteren is het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse begonnen aan deze reis.

Het vliegtuig met een spanwijdte van 63,4 meter – vergelijkbaar met dat van een Airbus A340 – vertrok kort na 18:00 uur plaatselijke tijd naar Phoenix, Arizona, waar het na een vlucht van negentien uur zou aankomen. En dat deed het. Heelhuids nog wel. De man achter de knuppel was waaghals Bertrand Piccard, de Zwitsers arts die eerder al eens een non-stop ballonvaart rond de wereld realiseerde. En we hebben zo’n flauw vermoeden dat hij dat ook met dit vliegtuig op zonne-energie zou willen doen.

De techniek

De Solar Impulse weegt dankzij veelvuldig gebruik van carbon fiber slechts 1600 kg. Een laag van ultradunne zonnecellen worden geïntegreerd om de vleugels, die flexibel ontworpen zijn om vervormingen en trillingen te weerstaan. De fotovoltaïsche cellen (200 m²) zorgen voor de opwekking van elektriciteit overdag. Deze energie zal gebruikt worden om de propellers aan te drijven en om de batterijen op te laden om ’s nachts ook te kunnen vliegen. De energie die overdag wordt opgeslagen in lithiumbatterijen – die zich in de vleugels bevinden – hebben een dichtheid van om en bij de 200 Wh/kg.

Het gemiddelde geleverde vermogen aan elektromotoren bedraagt zo’n 6 kW (8 pk). Grappig genoeg is dit vergelijkbaar met het vliegtuig van de gebroeders Wright, de Wright Flyer. Technisch gezien zou het vliegtuig wel in één keer van west naar oost kunnen vliegen, maar om veiligheidsredenen gebeurt dit in in vijf etappes.

De volgende stops zijn in Dallas, St. Louis, Washington en uiteindelijk het John F. Kennedy International Airport in New York.

Kijk hieronder hoe het eenpersoons vliegtuigje gisteren opsteeg van het Moffett Airfield in Mountain View. Het uiteindelijke doel van dit project? Bewustzijn creëren voor schone technieken in de luchtvaart, en wie weet vliegen er ooit complete passagierstoestellen vol SBS6-kijkers voor een prikkie naar Alanya.
[gv data=”qDPqDjURnvA”][/gv]

[lg_folder folder=”0_Divers/Solar_Impuls_zonnevliegtuig/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *