Waarom Android-gebruikers Apple haten, en andersom

Auteur: , 10 Reacties
Android-vs-Apple

Als wij iets leren van alle reacties op Apparata, dan is het wel dat Androidgebruikers een gruwelijke hekel aan Apple hebben, en andersom. Waar komt deze stammenstrijd vandaan?

Het wereldwijde enthousiasme tijdens de onthulling van de Apple Watch en iPhone 6, stond bijna gelijk aan de stortvloed haat die in de comment-secties ontstond. Nu is het belangrijk om te onthouden dat deze ‘haters’ tot een uiterst luidruchtige groep behoren. Van de duizenden mensen die een artikel lezen, zetten er maar een paar een reactie weg, waardoor je ineens het idee krijgt dat het overgrote deel van het internet de Apple Watch haat.

De kritiek op een rijtje
Toch is het opvallend dat juist bij Apple en Android de haatmeter altijd op tilt slaat. Laten we eerst eens wat populaire kritiekpunten op Apple op een rijtje zetten:

Android-tegen-apple

10 redenen om Apple te haten, namens Android-fans
10. Apple steelt andermans ideeën en doet alsof ze het zelf bedacht hebben.
09. Apple geeft je veel minder keuzevrijheid dan Android.
08. De producten van Apple zijn veel te duur.
07. Het Apple-merk heeft een zekere arrogantie over zich, Apple-gebruikers zijn hipsters.
06. Apple producten zijn erg gesloten (geen vervangbare batterij/opslag enz.).
05. Iedereen koopt een iPhone maar heeft geen idee van de betere alternatieven.
04. Bestanden overzetten kost onnodig veel moeite.
03. Siri is achterhaald vergeleken met de stemherkenning op de meeste Android-toestellen.
02. Apple weigert om Flash te ondersteunen.
01. Het is verdomd lastig om van Apple over te stappen naar iets anders (ivm met overzetten van bestanden, gekochte apps, muziek en films).

Tien geldige redenen als je het ons vraagt, maar zo zijn er natuurlijk ook tien redenen op te stellen waarom de Apple-liefhebber een hekel heeft aan Android-toestellen.

10 redenen om Android te haten, namens Apple-fans
10. Android en apps lopen vaak vast, waardoor je een ‘Forced Close’ moet uitvoeren.
09. Door tientallen verschillende modellen, is het maar de vraag of een app op jouw toestel werkt.
08. Een hoesje voor je iPhone kopen is simpel, omdat iedere Android-telefoon een ander formaat heeft, is dat een stuk lastiger.
07. Android is niet zo open-source als ze beweren.
06. iOS is veel toegankelijker. Apparaten werken naadloos met elkaar samen en je hebt er geen tutorial op internet voor nodig om ze goed te laten werken.
05. Android is gevoeliger voor virussen en andere beveiligingsproblemen.
04. Android heeft zoveel opties, dat het gemakkelijk een rotzooi op je scherm wordt met allerlei widgets en meerdere apps die hetzelfde doen.
03. Het enige wat Androidreclames doen, is het belachelijk maken van Apple.
02. Het kiezen van default-apps is veel te omslachtig en moet je app voor app invullen.
01. Websites werken op iOS over het algemeen beter dan op Android.

Internet-comments

Fabrikanten doen het zelf ook
Niet alleen mensen die reacties plaatsen op websites maken zich schuldig aan dit kritische gedrag. Ook de software- en hardwarefabrikanten zelf zijn dol om op zijn tijd wat modder te gooien. Zo kon Samsung niet wachten om video’s te maken die het Apple Event de grond in boorden, en heeft Apple een complete site opgericht om gemakkelijk van Android over te stappen naar een iPhone.

Waarschijnlijk heeft de afkeer van de een tegen de ander te maken met een aantal dingen. Ten eerste houden mensen ervan om hun eigen aankopen te rechtvaardigen. Als ik net een gloednieuwe Android-phone gekocht heb, hoef ik niet te horen dat een nieuwe iPhone alles net iets anders/beter aanpakt. Het is dan gemakkelijk om je bij de rest van de negatieve reacties aan te sluiten, zodat je het gevoel hebt dat jij de juiste aankoop gedaan hebt, in plaats van die Apple losers.

Apple-en-android-comic

Enthousiasme
Ook heeft het voor een deel te maken met het enthousiasme van fans. Als je ergens dol op bent, kan het lastig voor te stellen zijn dat anderen dat niet zijn. Zeker als je ervan overtuigd bent dat iOS het beste besturingsysteem is, kan het frustrerend werken als Android een update aankondigt die voor jou niets toevoegt en mensen helemaal uit hun dak gaan.

Moraal van het verhaal
Natuurlijk heeft ieder besturingssysteem zo zijn eigen voor- en nadelen, en hebben zowel Android- als Applefanboys dus allebei een beetje gelijk. De vraag is alleen of het ook echt de moeite waard is om de ‘tegenpartij’ steeds tegen de schenen te schoppen.

Zullen we er nog een mooie moraal van het verhaal bij zetten? Uiteindelijk zijn we allemaal smartphonefans, met dezelfde hobby. Probeer dat echter ook maar eens uit te leggen aan een Ajax- en Feyenoordfan…

Android-loves-Apple10 reacties

ik durf van mezelf te zeggen dat ik vrij objectief ben. heb een macbook thuis, vroeger een Iphone 3 gehad. en vind de spullen die apple maakt prima. Maar ik zie van apple users meer non-argumenten komen dan van android users ik trollde als apple fanboy andere fanboys altijd omdat ik nogal slecht tegen dat anti-windows gewauwel kon… maargoed.. android users beginnen hetzelfde defect te vertonen de laatste tijd (heb nu zelf overigens een nexus telefoon :P )
@rnej: Tenminste iemand die geen slaaf van Apple is! Zou ook graag een macbook kopen, maar heb een dedicated videokaart nodig, anders ga ik er niks op vooruit tov mijn hp laptop. Een klasgenoot heeft een 14″ macbook en dat is heerlijk portable, in sleeve en in de rugzak knikkeren en klaar. Gelukkig zijn er bedrijven als xnotebooks en bto waar je een laptop helemaal naar eigen zin kan maken, doorsnee laptops hebben altijd wel iets waar je voor moet betalen maar wat niet onder je eisen valt.

Valt trouwens op dat veel kritiekpunten op android van apple fans als een tang op een varken slaan, bij de andere lijst trek ik alleen punt 1 in twijfel, aangezien ik nog nooit een Apple apparaat in bezit heb gehad. (en ik zal me er ook koste wat het kost van onthouden!)
@frietjemet: Ik denk dat het een beetje is zoals Nederland en België. Ik denk dat belgen behoorlijk kritisch zijn op Nederlanders maar Nederlanders veel minder kritisch op Belgen. Een beetje een (onterecht) minderwaardigheidscomplex. Net als Android vs. Apple. Ik ben een “mixed user”. Ik koop en gebruik wat mij het beste uitkomt. Heb een Nexus tablet, android telefoon (gehad) en net mijn windows phone geruild voor een Iphone 5. Ik kan denk ik redelijk goed meepraten over de overeenkomsten, verschillen, en wat wel of niet goed werkt. In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat Android iets is voor “tweakers”, mensen die wat meer van techniek afweten en specifieke wensen hebben als het hun telefoon/tablet aan gaat. Als iets een keer hapert of hangt is dat niet zo’n heel groot probleem, zolang je maar dingen (gratis!) kan installeren en uitproberen. Apple is toch meer mainstream. Het werkt allemaal vrijwel probleemloos. De 10 hierboven genoemde punten onderschrijf ik. Wat ik bijzonder ergerlijk vind is overigens dat het toetsenbord in ios8, quicktype, (een kopie van android overigens) niet werk met de Nederlandse taal. Er is ook geen goed alternatief voor te vinden op de I-store.

En ja, dat veel mensen denken dat Apple de uitvinder is van de smartphone, de mp3-speler en de tablet is eigenlijk best vermakelijk. Ik liep in 2004 al rond met de I-mate Jam, een echte smartphone zonder fysiek toetsenbord, 3 jaar voor de 1e I-phone. Destijds werd nog hardop getwijfeld aan de toekomst van de smartphone!
playstation xbox
bmw mercedes
windows mac
ajax feyenoord
schotse en ierse wiskey

En ga zo maar door. Iets met aard van het beestje

oh en apple is kut.
Leuk artikel.
Echter, de grootste reden voor mij om te ‘haten’ is niet wat andere gebruikers/fans zeggen/doen, maar wat de bedrijven zelf doen. Je hebt het over campagnes van Android tegen Apple, maar dat is altijd van gebruikende hardwarebedrijven (Samsung voorop), nooit van de Android-maker Google zelf. En dat waardeer ik aan Google.
Waar Tim Cook op de WWDC van Apple continu moet uithalen naar Android en Android junk noemt, waar Microsoft zelfs een Scroogled-campagne heeft gehanteerd, daar richt Google zich gewoon op het verbeteren van haar platforms en diensten. Ik heb ze iig nog nooit negatief over Apple of Microsoft gehoord.
Zal ongetwijfeld wel weer haatreacties oproepen (kinderachtig gedoe als je het mij vraagt) maar ik vind dat je als consument juist moet profiteren van beiden. Ik heb een eigen game pc samengesteld die perfect werkt maar ook veel aandacht vraagt qua updates, drivers, etc. Maar vrijwel alles kan er mee gedaan worden. Heerlijke vrijheid. Maar voor mn werk heb ik een iMac. Alles werkt lekker soepel en seamless en hoef nergens naar om te kijken qua pc techniek drivers, updates etc. Heerlijk. Ik heb nu een HTC waar ik ontevreden over ben, veel problemen mee, slordige fouten etc. En vroeger een 3gs gehad die ik nu nog steeds als noodtoestel gebruik als mn HTC kapot is. Dus eigenlijk is het maar net waar je zin in hebt. Ik kies geen partij. Ik kies het beste wat voor mij uitkomt. En soms is dat Apple en soms wat anders.
Gewoon kopen waar je je het beste bij voelt.
Maar Apple is nu eenmaal ‘duur’ vergeleken met Android toestellen.

Een iPhone 6 Plus is te koop vanaf € 800,-
Wil je dat ervoor uitgeven, dan moet je dat natuurlijk zelf weten.
Voor onder de €300 heb je meerdere Android alternatieven.
En dan vind ik persoonlijk die € 500 verschil wel erg veel.

Dit is toch zeker geen verkeerde smartphone lijkt me.
http://www.geekbuying.com/item/ONEPLUS-ONE-Qualcomm-Core-Smartphone-5-5Inch-Gorilla-Glass-Quad-Core-2-5GHz-3GB-RAM-16GB-ROM-13-0MP-4G-FDD-LTE-OTG-NFC–White-329440.html
Android fanaat hier ;)

Op het punt dat iphone gebruikers zich wat meer zien als ‘elite’ en in het meeloper / hipster hoekje vallen is eigenlijk geen mening meer maar een feit.
De gekte rondom de iphone 6 is daar een mooi voorbeeld van denk ik.

De ‘haat’ van iphone gebruikers naar android users brengt niet echt veel harde punten imho.
Onwetendheid speelt hier vaak ook een rol.

Ik persoonlijk vind het “dichtgespijkerde” ios een hel maar begrijp ergens ook wel dat mensen dat juist prettig vinden omdat er ‘out of the box’ zo weinig te verkloten valt.
Voor mij is de keuzevrijheid juist veel belangrijker.
Daarom zit ik ook in het kamp van xiaomi en oneplus omdat die geen barrieres opwerpen en me alles met mijn telefoon laten doen…
In de ogen van iphone gebruikers lijkt dat misschien chaotischer maar feit is wel dat je maximale controle hebt.

Blijkbaar voelt de iphone gebruiker zich dus goed thuis in de meute ( iedereen hetzelfde ) waarbij mening android user wat meer voor het individu gaat en meer keus wil.
ik ben zelf in bezit va LG G3 daarvoor G2 en G gehad en optimus 4x hd. wekrt perfect andriod.
Iphone levert naar mijn mening al jaren e duren telefoons als je kijkt naar de specs die ze hebben. zo is de gemiddelde andriod telefoon sneller en met betere camera. en idd uitbreidbaar geheugen. Apple roept een hoop leverd weinig. Het merk is te gehypt. Zo heeft mijn beste vriend macbook i pad en i phone6 nu hij verafschud de werking ervan. En als je dan vraagt waarvoor heb je het dan dan zegt hij ja maar het is van apple. Dus hij koopt het alleen maar voor de naam om te laten zien van kijk mij eens. Dus overtrokken merk voor mensen die geen eigen smaak mening of gedachten hebben. Iedereen heeft apple dus ik ook triets triest triest. Als mensen zien ik LG heb is vaak eerste reactie waarvoor geen samsung of Apple. Dan is mijn reactie er bestaan meer merken dan die twee. Ik zal nooit iets van apple of samsung kopen
Beetje late reactie wellicht, maar dat komt omdat ik nu aan het kloten ben met de iPhone 5s van mijn vrouw. Ik ben ook echt geen fan van iPhone, hoewel onze iPad 2 het nog altijd prima doet. Voor m’n telefoons ben ik voor altijd fan geworden van Xiaomi. Heb nu de Redmi 3 pro en die werkt na 1,5 jaar nog steeds als een tierelier! Loopt nooit vast, body razendsnel maar heeft niet de lelijke interface van bijvoorbeeld Samsung. En in Miui zijn alle icoontjes even groot en vierkant (net als bij Apple). Miui is een beetje “the best of both worlds”: niet die rare app-tray (altijd al onlogisch gevonden), en dus die icoontjes. Allebei zoals Apple dus. Het is echter gebaseerd op Android, dus alle vrijheid om bijvoorbeeld makkelijk muziek op je telefoon te zetten. Voor mij dus nooit een iPhone. Xiaomi rules! Zeker met de Mix!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).