Waarom independent labels zich verzetten tegen Apple Music

Apple Music Drake
Een aantal van de belangrijkste independent labels zijn geen fan van de nieuwe streamingdienst. En Taylor Swift staat aan hun kant.

De labels vinden namelijk dat ze door Apple Music worden genaaid. De Beggars Group, die een belang heeft in meerdere van de grotere indies (waaronder XL Recordings, Rough Trade Records, Matador en 4AD) noemt Apple ‘een geweldige partner in het afgelopen decennium’, maar zegt ook dat Apple Music hen ‘voor problemen stelt’. Eén van die problemen waar subtiel aan wordt gerefereerd is dat Apple geen vergoedingen biedt voor nummers die gestreamd zijn op een trial-account. Met andere woorden: als Apple geen geld krijgt, dan krijgen de labels dat ook niet. Nog weer anders verwoord: Apple promoot zijn streamingdienst over de rug van labels en muzikanten. En muziekliefhebbers kunnen maar liefst drie maanden gebruik maken van de gratis versie.

Dat is al erg genoeg, maar écht naar wordt het pas als je bedenkt dat artiesten ook in de eerste maanden na de lancering platen zullen uitbrengen. Men vreest dat er in die dagen een enorme toestroom van gebruikers zal zijn, die dus allemaal gratis de nieuwe platen van hun favoriete artiesten gaan streamen. Dan moet je maar hopen dat je een kwartaal later nog iets verkoopt.

Taylor Swift, die toch duidelijk niet in de categorie ‘independent artist’ valt, heeft al aangekondigd haar muziek niet via de dienst beschikbaar te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *