Waarom is deze startup $3,7 miljard waard zonder product? [videos]

Magic Leap
Of nou ja, zonder product. Vermoedelijk hebben de investeerders, die er gezamenlijk 1,4 miljard in hebben gestoken, wel een idee hoe Magic Leap dat geld voor ze gaat terugverdienen.

Google stak er al een half miljardje in en ook veel Ali Baba-dollars zouden inmiddels naar Magic Leap zijn gegaan. Nu meldt Forbes dat Magic Leap in een nieuwe investeringsronde het astronomische bedrag van $827 miljoen heeft opgehaald. In totaal komen de investeringen nu uit op 1,4 miljard Amerikaanse dollars. En dat allemaal voor een bedrijf dat nog niets verkoopt, zelfs nog geen product heeft afgerond. Er zou nog niet eens een prototype zijn.

Uiteindelijk moet Magic Leap met een concurrent voor de HoloLens komen – maar dan natuurlijk veel en veel beter dan de HoloLens, vandaar die $3,7 miljard. Over de werking van deze Augmented Reality-headset is echter nog niet veel meer bekend dan de dingen die je in onderstaande tamelijk spectaculaire video’s kunt zien. Het robotje is best wel cool, maar Just another day in the office laat zien wat er gebeurt als je een shooter naar de werkvloer verplaatst – waarbij de kogelgaten gewoon in de muur zitten.

Magic Leap wil echter veel meer zijn dan een awesome game-hulpmiddel. Uiteindelijk moet je volgens het bedrijf alles dat je op je smartphone of computer doet, ook met Magic Leap kunnen doen. Zonder toetsenbord of muis.

Dat klinkt allemaal geweldig en zo, maar toch is het de vraag wat de investeerders weten, wat wij niet weten. Met onderstaande filmpjes maakte Magic Leap al in het voorjaar indruk. Waar is al dat extra geld voor nodig? En tot nu toe heeft Augmented Reality vooral mooie filmpjes en presentaties opgeleverd. Waar is het vertrouwen van Google en Ali Baba op gebaseerd?

Tim Sweeney, directeur bij Epic Games, mocht rondkijken bij Magic Leap na het tekenen van een non-disclosure agreement en zag naar eigen zeggen ‘dingen die hij niet voor mogelijk hield’. Volgens hem is dit het begin van een revolutie: ‘Het was alsof ik in 1972 was beland en voor het eerst een muis en een grafische interface zag. Het is daar de toekomst van de computer’.

Klinkt geweldig, maar ook volledig abstract natuurlijk. Ligt allemaal aan die non-disclosure agreement. Minder abstract is het verhaal van Graeme Delvine, die aan VentureBeat uitlegt hoe hij als Chief Creative Officer bij het bedrijf terechtkwam. De CEO nodigde hem uit in Florida:

“I went down to Florida and took a look. I stuck my head into this machine that was about the size of a refrigerator. Right away I’m thinking of that movie Brainstorm. Once I joined I had to buy everyone in the company that Blu-ray, because apparently nobody’d seen it. There was a monster running around the desk in front of me. It was this blue monster, and I could control it with an Xbox controller. It was looking just like it was real, on the desk. I’m thinking, ‘That is weird!.’ Then, in the back of the room, a much larger monster stood up and waved at me. I hadn’t realized it was there to begin with. I didn’t notice that monster.”

Sweeney van Epic Games zegt nog wel iets anders dat interessant is: volgens hem hebben we binnen een jaar of 10 een perfecte Augmented Reality. Een wereld zonder schermen dus, waarbij alles op je bureau, de muren etcetera wordt geprojecteerd. Dat is mij wel 3,7 miljard waard.

Check de video’s:

[gv data=”kw0-JRa9n94″][/gv]
[gv data=”kPMHcanq0xM”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *