Waarom je drugsdealers straks niet meer op straat ziet

Drugsverkoop via internet groeit explosief
Als je wel eens Amerikaanse politieprogramma’s kijkt, dan lijkt het of je op elke straathoek drugs kunt scoren. De realiteit is anders: steeds meer dealers komen nauwelijks achter hun laptop vandaan.

Het aantal ‘drugsadvertenties’ op internet is in minder dan een jaar tijd namelijk meer dan verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van BBC news. In oktober 2013 vonden de onderzoekers van Digital Citizens Aliance ‘maar’ 18.174 drugs op internet, inmiddels zijn dat er 43.175. Het sluiten van Silk Road, een van de bekendste online zwarte markten, lijkt dus weinig te hebben uitgehaald.

De drugs zijn verkrijgbaar op 23 verschillende ‘markten’, al kom je daar natuurlijk niet zomaar bij. Je vindt ze namelijk niet door even te Googelen. De verborgen websites (het Dark Net) worden meestal verspreid via apps als Whatsapp, zodat ze onder de rader blijven. Vervolgens kun je de sites benaderen via Tor.

De BBC wist ook een online dealer zover te krijgen zijn verhaal te doen. Hij deed dat natuurlijk anoniem en via versleutelde berichten, zodat niemand zijn identiteit kon achterhalen. “Een straatdealer kan je troep verkopen, maar op het Dark Net moet je dat niet proberen. Daar is de community te sterk voor. Maak je hier een fout, dan ben je meteen al je klanten kwijt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *