Waarom stopt Apple met bekendmaken verkoopcijfers iPhone?

Apple Store in Hong Kong
De verklaring is simpeler dan je denkt.

Tim Cook maakte donderdagavond bekend dat zijn bedrijf voortaan geen uitspraken meer doet over het aantal verkochte iPhones en iPads. Maar waarom? Het is toch hartstikke mooi als je kunt vertellen dat je bijna 47 miljoen smartphones hebt verscheept in een periode van drie maanden?

Niets blijkt minder waar, want over drie maanden vertelt Apple ons alleen nog wat het aan omzet heeft gedraaid en wat het bedrijf daar netto aan overhoudt. Een gekke beslissing? Nee, eigenlijk niet, want Apple lijkt alvast voor te sorteren op een daling van het aantal iPhone-verkopen rond de feestdagen.

Sterker nog: Apple lijkt daar al met de komst van de iPhone X op te hebben geanticipeerd. Toen werd de vanafprijs van de nieuwste iPhone immers behoorlijk omhoog gegooid. Zo zou het zomaar kunnen dat Apple in het vierde kwartaal minder iPhones verkoopt, maar toch meer geld verdient. En dat kun je positiever verkopen als je de verkoopcijfers gewoon achterwege laat.

We moeten wel zo eerlijk zijn om toe te geven dat Apple niet alleen staat in zijn beslissing. Samsung doet al zeven jaar geen uitspraken meer over verkoopcijfers en ook veel andere fabrikanten houden het puur bij de financiën. Het was de afgelopen tijd dus letterlijk appels met peren vergelijken en daar lijkt Tim Cook niet langer aan mee te willen doen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *