Waarom verkoopt Apple steeds minder iPhones?

Apple verkoopt steeds minder iphones
Apple heeft weer een enorme winst geboekt over het laatste kwartaal. Opvallend genoeg daalde de verkoop van de iPhone.

Apple heeft in het derde kwartaal van dit jaar voor de derde keer op rij minder iPhones verkocht dan een jaar eerder. Apple verkocht in het derde kalenderkwartaal van 2016 nog 45,5 miljoen iPhones, waar dat vorig jaar in dezelfde periode nog 48 miljoen iPhones waren. Geen enorme daling, maar toch is het een voor Apple verontrustende trend. De iPhone is goed voor tweederde van de omzet van het bedrijf uit Cupertino.

Hieronder lees je 7 redenen waarom de iPhone slechter verkoopt:

1. De iPhone is schreeuwend duur
Wie nu een iPhone 7 wil kopen is voor het instapmodel van 32Gb 769 euro kwijt. En die 32BG is eigenlijk te beperkt qua opslag. De 128 GB kost 879 euro. En voor het topmodel rosegold met 256GB moet je bijna 1000 euro aftikken. Een heleboel geld voor een telefoon. De iPhone is al jaren duurste telefoon.

iPhone 7

2. Het afschaffen van de subsidies door de telecomproviders
Telecomproviders als Vodafone en KPN zijn verplicht de consument precies te vertellen hoeveel een toestel nu kost. Je denkt wel twee keer na om twee jaar lang 30 euro per maand extra te moeten betalen als je een iPhone wil hebben.

Vodafone logo projectie

3. Bellen en mobiel internet worden goedkoper
De tarieven worden steeds transparanter. Vroeger was het een oerwoud in telecomland. Nu is de trend: onbeperkt bellen en onbeperkt sms en het prijsverschil wordt bepaald door de databundel. Voor consumenten is het veel makkelijker om abonnementen met elkaar te vergelijken. Ook hier ziet de consument veel duidelijker wat de iPhone precies kost. En wordt er vaker een sim-only abonnement afgesloten als het toestel nog goed is.

Tele2

4. De concurrentie wordt beter
Oneplus, Xiaomi, HTC. Allemaal merken met goedkopere flagship-toestellen die de concurrentie aangaan met de iPhone. De Samsung Galaxy en de Google Pixel zijn toestellen die heel nadrukkelijk op aan aantal vlakken de iPhone voorbijstreven. Ook het verschil tussen Android en iOS wordt steeds geringer.

iphone 7 plus vs google pixel xl

5. De smarthone innoveert nauwelijks meer
Vroeger lagen de iPhone en Galaxy mijlen voor op de concurrentie. Tegenwoordig hebben de zogeheten budgettoestellen als de HTC P8 Lite ( 175 euro!) ook al specs waar de meeste consumenten dik tevreden mee zijn.

Xiaomi komt met de ultieme telefoon

6. De iPhone is een slecht toestel op sommige vlakken
De iPhone is qua design en prestaties absoluut top. Op andere vlakken echter is het een uiterst matig toestel. Zo is de batterijduur altijd slecht, is de iPhone matig bestand tegen vallen en zijn bijna alle verkochte iPhones niet bestand tegen water. Alleen de nieuwste iPhone 7 kan tegen spatwater. Voor veel mensen reden genoeg niet voor een iPhone te kiezen

Een mockup van de iphone 8 c:Fabnewz.com

7. de iPhone wordt saai
Of je nu een iPhone 5 hebt uit 2012 of een iPhone 7 hebt uit 2016, de toestellen lijken erg op elkaar. Soms wil je gewoon eens wat anders. De keuze bij Android is vele malen groter en je kunt veel meer aanpassen.

7 Plus

Apple heeft te maken met een gevaarlijke trend. De fabrikant zal sneller moeten innoveren en vooral ook goedkopere toestellen op de markt moeten brengen.

20 reacties

 1. Wat een subjectief artikel. Foei, foei, foei. Alsof de concurrentie zoveel goedkoper is, tegen water kan en zoveel vernieuwender is.

  Een galaxy is al jaar en dag haast hetzelfde. En benieuwd of die HTC jarenlang updates krijgt en even snel is. Of bedoel je een Huawei P8 Lite?

  En een 5 die op een 6 lijkt? Lol.

  Ik doe bij mijn 7 bij matig gebruik en hele tijd 4g aan, bijna 2 dagen op 1 lading. Maar ik heb dan ook een pechtoestel wat niets van de beloofde klachten doet. Hij sist niet, heeft goed bereik en een betere batterijduur dan verwacht.

  En wat dat aanpassen van Android betreft: ik ken niemand, maar dan ook niemand die iets van zijn Android heeft aangepast. Dat is gewoon een non argument.

 2. En als een iPhone toch zo saai is, waarom apen dan nog zoveel fabrikanten het design na?

  En neen, ik koop niet klakkeloos alles van Apple. Mijn pc is gewoon een Asus Rog bijv. Maar al dat subjectief Apple gebash, pfff.

 3. Met de meeste punten ben ik het wel eens. Maar ik ben anders dik tevreden met de batterijduur van mijn iPhone 6s. Verder tel je ongeveer net zoveel neer voor een flagship toestel van een andere producent dan Apple, dus die prijsverschillen zijn niet heel groot wil je dezelfde prestaties. Er zijn inderdaad wel veel goedkopere toestellen met ook prima prestaties waarmee je in het dagelijks leven prima mee voort kunt, maar niet vergelijkbaar met een Galaxy of iPhone flagship met uitstekende bouwkwaliteit.

 4. Punt 1 t/m 3

  Pure nonsens. Apple zit in de high end markt. Je moet een high end vergelijking maken. De aanschaf is dan een fractie duurder … MAAR … de restwaarde is het hoogst en belangrijker nog. Een iPhone gaat makkelijk 3 a 4 jaar mee ( met volledige ondersteuning ). Dus onder de streep is de iPhone misschien de goedkoopste van de high end toestellen. Daarbij … mijn macbook air van 4 jaar oud werkt nog steeds supersnel en is volledig up to date. Mijn iPad 2 gebruik ik nog regelmatig … maar na 5 jaar is het tijd om misschien volgend jaar deze te vervangen. En mijn huidige iPad 2 krijgt een 2e leven als domotica bediener.

  Punt 4 t/m 5

  Gedeeltelijk eens. Ja de concurrentie zit niet stil. Maar concurrentie voorbijstreven is wat overdreven. Zeker een GROOT verschil tussen IOS en android. Vooral MBT tot privacy bijvoorbeeld. Of ook niet onbelangrijk … veiligheid. MENSEN STOPPEN HUN HELE LEVEN in een telefoon. dan liever een camera die een FRACTIE achter loopt … dan een android waar al mijn gegevens gebruikt worden … en ik het risico loop op virussen en keyloggers. Maar goed … daar denkt de gemiddelde android gebruiker niet aan denk ik. Wel klagen als er op straat een beveiliging camera word geplaatst …. maar je leven delen met google is blijkbaar geen probleem voor deze mensen.

  Apple is vaak EEN van de eerste met innovatie. Maar zodra er een gerucht uitkomt over een nieuwe iPhone feature … dan komt de concurrentie met een brak alternatief om het ” eerste ” te kunnen claimen. B.v. ….. gerucht van de vingerafdrukscanner ….. samsung komt snel met een bagger alternatief en claimt dat ze vernieuwend zijn. Het verschil is dat de apple oplossing meteen als een trein werkt een paar maanden later …. en de samsung koper eerst het volgende model mot aanschaffen om een goed alternatief te krijgen. Zelfde met scherm. Gerucht gaat al een jaar dat volgend jaar de bezels weg zijn ….. en viola … xomi komt met een snel alternatief. en volgend jaar roepen de android lovers ” weinig vernieuwend … xiomi deed dat vorig jaar al “.

  Punt 6

  eeeeeeh valtests zijn juist erg goed …. en batterij ook. wanneer een concurrent met een capaciteit van 4000 slecht een paar uur langer meegaat … welke is dan eigenlijk slechter ?? b.v. …. batterij concurrent is 120% groter …. maar gaat maar 30% langer mee ??? Of ontplofd 🙂

  Punt 7

  Belachelijk … een iPhone 5 lijkt op de 7 ????? wat wil men dan … een kubus tegen het oor ? een mobiel is een mobiel. een auto is een auto …. een tv is een tv. Daar valt weinig aan te veranderen. een vaste homeknop …. siri die je zo kan bedienen als ie op tafel ligt. Van dat soort dingen moet je het hebben als vernieuwing. had je 4 jaar geleden gedacht dat je op deze manier kan lullen tegen je telefoon … en de boel op afstand bedienen ( zonder lader ) … nah persoonlijk vind ik het wat.

 5. Ow ja …. de reden van de lagere verkopen :

  Kwartaal 3 liep op 24 sept af. Er zitten in Q3 dus maar 8 dagen iphone 7 verkopen.

  De markt is verzadigd …

 6. Vergeten :

  De reden van daalende verkoop. In kwartaal 3 zaten maar 8 iphone 7 verkoopdagen ( q3 liep 24 sept af )

  Apple Markt is verzadigd … juist door de lange levensduur van apple producten. Mijn iphone 6 heb ik bijvoorbeeld aan mijn vader gegeven. Kan nog makkelijk 2 jaar mee … dat is dus geen extra iphone verkoop

 7. Je vergeet misschien de belangrijkste reden: China. Apple haalde een recordverkoop toen de iPhone 6 uitkwam en die een hit bleek in China. De verkoop valt daar tegen, maar niet alleen voor Apple, ook voor Samsung. In het Westen blijft het verkoophit.

  O ja: mijn vrouw heeft een roségoud iPhone 7Plus gekocht. Die had een levertijd van ZES weken. De gewone 7 van vier. En Apple zet in de boeken alleen de echt verkochte telefoons. Ze zijn niet aan te slepen.

  • @dafmaf: jup. Ik geloof dat china te maken heeft met een ontmoedigingsbeleid van de overheid ( als ik het goed heb ). Logisch …. de commies hebben bij IOS nu eenmaal een groter probleem om de gangen van hun bevolking na te trekken 🙂

   Apple verwacht voor q4 gewoon een omzet van 76 miljard omdat de iphone 7 daar volledig bij zit. Denk niet dat ze dat zullen halen door de iphone 8 geruchten machine …. maar zal zeker een stuk beter zijn dan Q3

  • @Donstil: Ach, er is ook helemaal niks aan de hand en wat je zegt: de meeste fabrikanten kunnen alleen maar dromen van deze aantallen. Dit artikel is gewoon weer een poging discussie te starten. Goed voor de clicks en zo…

 8. er is niets mis met een apple maare uiteindelijk doet een Android precies het zelfde

  En een Apple is altijd een sterk merk op zich zelf geweest want als je een Apple heb ben je DE man maare ik geloof dat juist dat toch wel steeds minder belangrijk wordt voor de consument

  • @fiestafeest: Dat is te simpel. Je bent met een iPhone minder bevattelijk voor malware dan met Android. Je krijgt minstens vier jaar de nieuwste versie van iOS en regelmatig beveiligingsupdates. Maar heel weinig fabrikanten updaten hun Android-versie, veel van hen zelfs nooit en je schoonmoeder gaat hem nooit rooten om dat op te lossen. iOS blokkeert het dataminen door app-ontwikkelaars. iOS is een van de weinige end-to-end encrypted berichten-apps. Dat zijn voor mij allemaal redenen om om de vier jaar met bloedend hart een tiet geld op tafel te leggen voor een nieuwe iPhone.

 9. Uit deze hele toonzetting van het artikel haal ik dat nog maar weinig mensen de moeite nemen om zelf even de cijfers te bekijken. Inderdaad er is nu al het derde kwartaal met lagere verkopen. Maar als je naar de grafiek kijkt op
  https://www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-since-3rd-quarter-2007/

  dan zie je dat al jaren lang Apple zo rond de 40 miljoen per kwartaal zit. Als er een introductie is van nieuw model dan stijgt het aantal. Apple heeft in Q1 2015 meer dan 70 miljoen verkocht en in Q2 meer dan 60 miljoen. Vervolgens in Q1 2016 weer ruim meer dan 70 miljoen. Deze topaantallen zijn vervolgens niet gehaald in de daarna komende kwartalen, maar de aantallen zitten weer rond de 40 miljoen. Conclusie van veel mensen: de sales dalen, Apple heeft een probleem. Vervolgens wordt er flink doorgedraafd met allerlei grotendeels zelf verzonnen redenen waarom Apple een probleem heeft.

  Conclusie: als de spreiding van de aantallen over de kwartalen beter zou zijn, zou niemand het hier over hebben…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *