WannaCry ransomware: Windows 7 het meest onveilig

Wannacry
Gelukkig is er al een oplossing voor de getroffenen.

Deze week was er veel te doen rondom de WannaCry ransomware, waarmee data van duizenden computers vergrendeld werd en de makers een flink geldbedrag eisten om (een deel van) de bestanden weer vrij te geven. Het gevaar was volgens Microsoft zo groot dat het al heel snel een patch uitbracht om de verouderde XP-gebruikers alsnog te beveiligen.

Maar uit cijfers van het Kaspersky Lab blijkt dat niet Windows XP, maar Windows 7-gebruikers het meest vatbaar zijn voor de aanvallen van de WannaCry ransomware. Maar liefst 98 procent van alle geïnfecteerde computers draaide op een versie van Windows 7. Niet heel gek, aangezien Windows 7 het meest populair is en nieuwere softwareversies bestand zijn tegen deze ransomware.

Dit maakt de actie van Microsoft om een ongeplande XP-patch erop uit te sturen des te aparter. De laatste patch voor Windows 7 kwam namelijk maanden geleden uit, terwijl nu blijkt dat dit systeem het meest vatbaar is voor de beruchte ransomware.

Wannacry cijfers

Gelukkig is er voor de getroffenen onder ons een fix aanwezig. De enige randvoorwaarde is dat je niet je computer opnieuw hebt opgestart tijdens de ransomware-aanval. Veiligheidsonderzoeker Benjamin Delpy heeft zijn fix op Github staan, waardoor je pc ransomware-vrij moet worden.

2 reacties

  1. Kaspersky zegt hier niet dat Windows 7 het meest vatbaar is. Kaspersky zegt dat Windows 7 het meest getroffen is. Dat zijn wel twee verschillende zaken natuurlijk.

    Dat Windows 7 het meest getroffen is komt puur door het marktaandeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *