Wat blijkt: je muziek verkopen via BitTorrent levert geld op

Bittorent Bundle
Bij het woord BitTorrent denk je misschien aan illegale downloads, maar tegenwoordig kunnen muzikanten er ook hun boterham mee verdienen.

Dat bewees Thom Yorke, zanger van Radiohead, vorige week met zijn nieuwe solo-album Tomorrow’s Modern Boxes. Die verkocht hij niet op Spotify, iTunes of in de platenzaak, maar via BitTorrent Bundle. Dit doet hij om een nieuwe manier te vinden voor artiesten om hun publiek te bereiken, niet verrassend aangezien hij een tijd geleden al overhoop lag met streamingdiensten als Spotify. Met BitTorrent Bundle kunnen artiesten een volledig album aanbieden voor een relatief lage prijs.

Bundels
Als je een dergelijke bundel koopt krijg je een doodnormaal Torrentbestand opgestuurd, dat je vervolgens via je Torrentclient kunt downloaden. Dit blijkt te werken, want het album van Yorke is in een week tijd al meer dan één miljoen keer gedownload, zo schrijft BitTorrent op haar blog. Hoeveel geld hij er echter precies mee heeft verdiend is niet helemaal duidelijk. De volledige bundel van zijn album is namelijk te koop voor €4,72, maar er is ook een gratis versie beschikbaar met een videoclip en wat gratis materiaal.

Ook die gratis editie is meegeteld met die één miljoen, maar het geeft wel aan dat er genoeg belangstelling is voor alternatieve manieren om muziek te verkrijgen. Laten we hopen dat het niet alleen aan de populariteit van de Radiohead-frontman ligt, want dan hebben we er ineens een nieuwe manier bij voor muzikanten om hun geld te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *