Wat we weten van Apple’s geheime VR-team

VR Samsung
In Cupertino werken honderden mensen al maandenlang aan VR-headsets, schijnt.

Dat Tim Cook’s enthousiasme voor Virtual Reality een sterke aanwijzing was voor een VR-product van Apple was meteen duidelijk. Dat we al op zo’n korte termijn meer informatie krijgen is echter een verrassing.

Het zijn weer die anonieme bronnen (hoe weten die toch altijd zo veel?) die het dit keer hebben doorgegeven aan de Financial Times (paywall, dus klikken is zinloos). Het personeel van Apple’s VR-leger zou onder meer bestaan uit voormalige medewerkers van Hololens en Lytro.

De bril van Apple moet dan gaan concurreren met onder meer de Oculus Rift en de HTC Vive (en indirect ook met Augmented Reality).

Hoewel meer details ontbreken, is wel het een en ander bekend over overnames van VR-bedrijven en VR-gerelateerd personeel dat afgelopen tijd bij Apple aan de slag is gegaan. Zo werden de afgelopen jaren Metaio en Faceshift (vergelijkbaar met Disney’s Facedirector) in handen van Apple. Eerder gebeurde dat ook al met PrimeSense, verantwoordelijk voor Xbox Kinnect. Onlangs werd Doug Bowman ingelijfd, een wetenschapper de verbonden is aan Virgina Tech en geldt als een van dé experts op het gebied van Virtual Reality.

6 reacties

 1. “al maandenlang”. Al weer een bewijs dat ze (behoorlijk) achterlopen. Concurrent Oculus is al sinds 2011 bezig. Ze hebben behoorlijk wat in te halen dus.

  • @ffw88: Het Kickstarter project voor de Rift is uit Augustus 2012. Daarvoor “wist” niemand het nog.

   Neemt niet weg dat een groot bedrijf als Apple niet op elke nieuwe dienst kan duiken natuurlijk, dat zou wel heel risico vol ondernemerschap zijn.

   Ik ben wel benieuwd of een groot bedrijf als Apple of Samsung (met wat meer inzet dan hun huidige bril) dit tot een groot product kan brengen, de Rift en de Vive zijn nu nog te veel een niche product. Er moet hard gewerkt worden aan die killer feature, Gaming is leuk maar niet de doelgroep als je er over 5 jaar 150 miljoen verkocht wil hebben.

   • @Donstil: Nee, net zoals men blijkbaar nog niet wist dat Apple al maanden bezig is met VR. Je conclusie slaat dus nergens op.

    Leuk dat je er zelf Samsung nog bij haalt. Misschien nog wel degene die op dit moment vooraan staat wat betreft VR ontwikkeling (Gear VR Rink Controllers bijvoorbeeld).

    Laatste bril is in samenwerking met Oculus gedaan (sensoren in de headset etc.) Doordat je je eigen smartphone er in kunt klikken en zo de kosten kunt drukken is de drempel voor aanschaf al een stuk lager. Mensen kunnen op deze manier toch voor weinig geld het VR beleving “proeven”.

    Brillen met ingebouwde schermen zijn nu nog prijzig maar over een jaartje zal dat ook wel meevallen.

    De eerste 4K schermen zitten er al aan te komen (Sony Z5 premium) en aangezien Apple kwa ppi ook altijd 2 generaties achterloopt mogen ze wel opschieten.

    • @ffw88: Kijk ik snap wel dat jij Apple probeert te bashen met je eerste reactie en daarvoor een onterecht rift jaartal pakt maar wat doet dat er hier eigenlijk toe? Of heb je dat ook geroepen toen HTC met een bril kwam, waarschijnlijk niet want htc is geen Apple dus dan is bashen minder stoer.

     Verder loopt Apple prima voorop of gelijk met de DPI schermen.
     Was het eerste met HighDPI in een smartphone, eerste in een tablet, eerste met echt hoge resoluties in notebooks, eerste met een 5k pc enz enz.

     Maar goed als Android bedrijf X een 2K telefoon uitbrengt roept iedereen “dat zie je toch niet” maar als Apple vervolgens 1080p uitbrengt roepen dezelfde gebruikers “wat een lage dpi”. Gaat nergens meer over.

     Bashen is prima maar doe het dan onderbouwd, dat lukt alleen vrijwel zelden.

     • @Donstil: HTC is sinds 2013 met de Vive bezig, ook al een tijdje dus. Stond toen nog in de kinderschoenen dus viel er weinig van te zeggen.

      Mijn eerste post heeft niks met bashen te maken, het zijn gewoon feiten want zoals eerder al aangegeven; de concurrentie is al een jaar of 3/4 bezig.

      Ze zouden met een tv komen, onee toch niet.
      Ze zouden met een zelfrijdende auto komen, onee toch niet.
      En om eerlijk te zijn denk ik dat dit onderwerp ook wel onder dat rijtje kan straks.

      Dat van die “2K zie je toch niet” zijn meestal:
      – iPhone gebruikers, of
      – Mensen die nog geen 2K smartphone in hun handen hebben gehad.

      Verder; ik weet niet hoe lang je mijn posts wil hebben maar met nog meer onderbouwing gaat me niet lukken denk ik.

     • @ffw88: Meneer Jobs zei altijd dat hij net zo trots was op de producten die het niet haalde als op de producten die het wel haalde, niet alles is zomaar geschikt voor massa productie en daardoor halen bepaalde producten het niet als hypes al weer zijn overgewaaid enz.

      De auto gaat er nog wel komen verwacht ik, jij schrijft dat nu al af maar dat zou zomaar eens onterecht kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *