Western Digital vult 6TB harde schijven met helium

Vlieg, HDD, vlieg!
HGST, een onderdeel van Western Digital, is begonnen met het vullen van HDD’s met helium, zodat jij er makkelijker eentjes en nulletjes op kwijt kan. En dat is geen gebakken lucht.

Harde schijven mogen op de consumentenmarkt dan wel heel langzaamaan vervangen worden door SSD’s, maar dat betekent niet dat de traditionele ratel-ratelschijf aan het uitsterven is. Servers maken er maar graag gebruik van, omdat ze in een relatief compact doosje veel data kunnen proppen.

Helium HDD vs gewone HDD

HGST weet nu zelfs 6 losse disks in hun nieuwe 6TB HDD te stoppen zonder de schijf dikker te maken. Omdat dit veel wrijving en warmte met zich mee brengt hebben ze er voor gekozen om de schijf met helium te vullen. Dit gas is dunner dan lucht, en zorgt dus voor minder luchtweerstand in de schijf zelf, en dus minder wrijving, warmte en energieverbruik. En dat zijn nou net de dingen waar servers niet van houden.

Ten opzichte van met lucht gevulde 3,5″-schijven met vijf schijven met in totaal 4TB zouden HGST’s Ultrastar He6-HDD’s een 49% betere Watt-per-TB-verhouding hebben, samen met 38% minder gewicht-per-TB. Een prijs toont WD niet bij deze schijven, maar gezien de doelgroep is dit ook minder relevant.

11 reacties

  1. Ik werk bij een semi-conductor ondersteunend bedrijf ik vanuit die positie ben ik vooral benieuwd in hoeverre die schijven lekdicht zijn. Helium heeft, gezien z’n eigenschappen (na waterstof heeft het de kleinst voorkomende atomaire grootte) nogal de neiging relatief snel weg te lekken. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een gemiddelde levensduur van pak-em-beet 3 jaar realistisch is voor dit type schijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *