Whatsapp zwaar onder vuur bij EU

whatsapp facebook privacy
Oei… Europa heeft Whatsapp op de korrel

Whatsapp moet onmiddellijk stoppen met het delen van gebruikersgegevens met Facebook. Ook moet Whatsapp volledig inzicht geven hoe en op welke manier het data deelt met moeder Facebook. Dat heeft de Europese privacywaakhond vandaag geëist in een brief aan Whatsapp.

In de brief staat dat er een speciale werkgroep in het leven is geroepen om de acties van Whatsapp tegen het licht te houden. Hoewel de taal van de brief tamelijk ambtelijk is, is het wel degelijk een uiterst serieus signaal aan Facebook.

Het grootste probleem van Whatsapp is dat er zonder toestemming van de gebruikers data met Facebook wordt gedeeld. Eerder haalde de Duitse privacy-waakhond al heel fel uit naar Whatsapp. “Bij de overname van Whatsapp door Facebook hebben beide bedrijven nadrukkelijk verklaard geen data uit te gaan wisselen. Dat Facebook en Whatsapp dat nu wel willen doen is niet alleen misleidend maar ook in strijd met de Duitse wet. Facebook heeft eenvoudigweg geen toestemming van de gebruikers gekregen om de data te gebruiken.” Ook in deze laatste brief hamert de overkoepelende privacywaakhond op dit punt.

Eind augustus maakte Facebook bekend de gegevens van Whatsapp te gaan gebruiken.
Naast het feit dat bedrijven contact met je kunnen opnemen via de berichtendienst, wisselen Whatsapp en moederbedrijf Facebook nu ook data onderling uit. Je bent hier zelf mee akkoord gegaan door het nieuwe beleid te accepteren. Geeft niks: wij lezen ook (bijna) nooit de kleine lettertjes.

Ps: Kun jij al videobellen met Whatsapp? En heb je al een foto bewerkt met Whatsapp?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *