WiFi onderwater is weer een stuk dichterbij

WiFi onderwater
Op zo’n beetje elke plek ter wereld die je kan bedenken hebben we tegenwoordig wel internet, maar onderwater is het behelpen. Gelukkig lijkt een oplossing in zicht te zijn.

Onderzoekers van de University at Buffalo werken aan een systeem dat het mogelijk moet maken om signalen uit het water direct naar laptops, telefoons en tablets te sturen.

Bovenwater werkt WiFi met behulp van radiogolven, maar dat werkt onderwater niet of nauwelijks. Onderwater sensoren maken gebruik van geluidsgolven om informatie te verspreiden.

Om die informatie bovenwater te kunnen gebruiken moeten die geluidsgolven omgezet worden in radiogolven en dat is een lastig proces. Deze knappe koppen hebben echter een systeem gedacht waardoor deze informatie direct naar laptops, telefoons en tablets gestuurd kan worden.

Dit is niet gedaan met het doel om mensen onderwater Angry Birds te laten spelen, maar wel zodat diverse sensoren die zich in de zee bevinden beter informatie kunnen verspreiden.

Denk daarbij aan sensoren die tsunami’s of vervuiling vast kunnen stellen. Als die sensoren direct en snel kunnen communiceren met mensen boven water dan wordt de wereld een stukje veiliger.

Het Nederlandse leger en TNO zijn overigens ook bezig met een dergelijk systeem samen met Duitsland, Italië, Noorwegen en Zweden.

3 reacties

  1. Niet voor de gewone man dus.Dacht ook al,welke idioot gaat er nu met z’n laptop onder water zitten. Zelfde werking als fohn in badkuip lijkt me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *