Wikipedia kan bewegingen in aandelenkoers voorspellen

Aandelenhandel
Eerder bleek al dat aan de hand van Google zoekopdrachten veranderingen in aandelenkoersen kunnen worden voorspeld. Met Wikipedia kan dat blijkbaar dus ook.

Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door Scientific Reports. Hierbij is gekeken naar de bezoekershistorie van Wikipedia over de periode van 2007 tot 2012. Men heeft onderzocht of er een verband bestaat tussen de bezochte pagina’s en veranderingen van aandelenkoersen van bedrijven genoteerd aan de Dow Jones Industrial Average.

Er werd geanalyseerd hoe vaak een Wikipedia pagina van een bedrijf gemiddeld per week werd bekeken. Daarbij viel op dat iedere keer wanneer hierin uitschieter te zien was, dit kort daarna gevolgd werd door een daling van de koers van dat bedrijf.

Kennelijk wordt Wikipedia als informatiebron gebruikt door mensen die in aandelen handelen voorafgaand aan te verrichten transacties. Voor deze Rus en deze Amerikaan is het dan maar hopen dat de Wikipedia pagina van Apple niet te vaak een bovengemiddeld aantal keren zal worden bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *