Windows 10 deelt je Wi-Fi-wachtwoord: zo zet je het uit

Windows 10 deelt je Wi-Fi-wachtwoord: zo zet je het uit
Klinkt allemaal handig, maar is het wel zo veilig?

Eén van de vele vernieuwingen in Windows 10, dat vanaf vandaag kan worden gedownload, is Wi-Fi Sense. Een feature die al eerder beschikbaar was op Windows Phone, waarmee je Wi-Fi-wachtwoord automatisch met al je Facebook-, Skype- en Outlook-contacten kan worden gedeeld. Handig, want vrienden die op bezoek komen en van je Wi-Fi gebruik willen maken, hoeven nooit meer handmatig een wachtwoord in te voeren. Hun Windows devices worden automatisch verbonden. Prettig als je op bezoek gaat bij die luie hond van een vriend die nog het standaard routerwachtwoord met 34 tekens hanteert.

Versleuteld

Ho, stop, niet meteen in paniekmodus schieten. Het Wi-Fi-wachtwoord wordt versleuteld opgeslagen op de servers van Microsoft, en versleuteld naar je buddy’s gestuurd als ze in de buurt van je draadloze internetverbinding zijn. Het wachtwoord zelf krijgen ze nooit te zien.

Het risico zit, zoals The Register correct aanstipt, in het volgende: als je bij vrienden op bezoek bent en je wéét het Wi-Fi-wachtwoord al, dan kun je dit invoeren in je Windows 10-apparaat, waarna al jouw vrienden via Wi-Fi Sensetoegang hebben tot zijn internetverbinding. Op deze manier weet je nooit wie er allemaal gebruik kan maken van je Wi-Fi.

Wi-Fi Sense uitzetten

Dat is vrij eenvoudig. Ga in het configuratiescherm naar Netwerk en internet > W-Fi > Wi-Fi instellingen en hier kun je Wi-Fi Sense – dat standaard is ingeschakeld – uitzetten (in het Nederland heet het overigens Wi-Fi Inzicht).

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *