Windows 8.1 krijgt meer hulp voor beginners

Help waar is de startknop.
Het zou van gevoel voor een understatement getuigen om te melden dat Windows 8 niet het succes is wat Microsoft er van gehoopt had. Anderen noemen het simpelweg geflopt. Eén van de redenen is de Metro interface die alles overboord gooide waaraan we gewend waren bij Windows.

In versie 8.1 van Windows8 wil Microsoft een aantal van de issues adresseren. De startknop kwam al een terug (en ook weer niet), maar nu hebben komen er ook nog aanwijzingen voor beginners bij. Microsoft wil hen helpen hun weg te vinden in het besturingssysteem door bij de standaardapps tips en helpteksten aan te bieden via swipes. Het klinkt als het ei van Columbus, maar dat is het natuurlijk niet. Juist een touch-interface zou intuïtief moeten werken, voor de iPad en iPhone hadden we voor regulier gebruik ook nooit hulp nodig. De huidige strategie leidt Windows8 gebruikers dan ook van de regen in de drup.Het is geen Windows zoals we het jaren kennen en het is ook geen iOS of Android zoals we het allemaal snappen.

De helpteksten kennen we op basis van gelekte code van build 9741 bij The Verge en daarin was nog meer nieuws:

De Skype client is voortaan standaard.
Skydrive is vanuit de photo-apps te gebruiken.
Mail heeft een nieuwe zijbalk.
Het startscherm biedt scrollende wallpapers.
De integratie met Facebook en Flickr is verdwenen.
Het contextmenu geeft in een aantal apps toegang tot meer instellingsmogelijkheden.

Allemaal pleisters op de gapende wond met etterende pus die voorheen door het leven ging als de Metro interface. Kortom: als je niet blij werd van Windows8, dan word je dat ook niet van Windows 8.1.

Nog geen reacties

 1. De reden dat de ipad en dergelijke geen tips of quick guide hebben is omdat het nog steeds de “eerste” lichting OS interface is zonder (innovatieve) wijzigingen

  kijk je naar windows dan hebben we MS DOS -> win 3.1 -> windows 95 -> Win8. stuk voor stuk grote wijzigingen. Wie herrinert zich de eerste keer windows 95 opstarten nog? Het eerste wat je zag was de quick guide met muis functies.

  Nu loopt iedereen weer te mekkeren dat microsoft de interface grondig vernieuwd… maa hee… we zijn 18 jr verder.. mark my words.. over 1,5 jaar is iedereen wel gewend aan de touch interface

 2. De reden dat de Ipad en dergelijke geen quickguide hebben is omdat het nog steeds de eerste lichting OS met hetzelfde user interface is. Android heeft overigens wel een quickguide maar die komen vaak van de hardwarefabrikanten af.

  Logisch dat windows een quickguide nodig heeft omdat windows al zo lang mee gaat. MS dos -> win 3,1 -> win95 -> win8. Stuk voor stuk grote veranderingen waar iedereen in het begin huiverig voor was. In windowsw 95 zat zelfs een quickguide omdat het systeem zo vernieuwend was, je kreeg een quickguide hoe je de muis het beste kon gebruiken.

  Nu zijn we 18 jaar verder en microsoft innoveert enorm en je ziet mensen met koud water vrees er bang voor zijn om het “anders” te doen en hebben een quickguide nodig

  • @Laue: Het is ook vrij eenvoudig om de als desktop/laptop gebruiker de metro-interface te ontwijken. Daarnaast is een freeware startknopvervanger snel genoeg gevonden en zelfs met een flinke lijst aan (zware) programma’s geïnstalleerd start een Win8 pc nog binnen de 30 seconden op. Die koudwatervrees bestaat, helaas. Het is alleen niet helemaal terecht.

  • @Laue: kul… ms verandert om het veranderen, niet om te verbeteren, en daar gaat het fout..
   onlangs nieuwe laptop met 8 aangeschaft.. na een week proberen nog steeds hoge bloeddruk van die ellende, heb win7 maar weer teruggezet.. ik zit op dit soort vernieuwingen niet te wachten, moet mijn geld verdienen en niet wat aanklooien
   ik zit in de IT, softwareontwikkeling, dus weet ongeveer wel waar ik het over heb…
   ik durf de voorspelling aan te gaan dat MS over een paar jaar failliet/ontbonden/overgenomen is.. op nagenoeg elk terrein (byv.. OS, browser, games, office, mail) slaan ze de plank mis.. en luisteren ze niet naar hun klanten..

   • @hans75:

    Aangenaam, ik zit ook in de IT branche. Dan weet je ook dat win8 op de NT gebaseerd is en een super stabiel systeem is. Dat MS de interface omgooit is niet meer dan logisch. De computerverkoop is gekelderd en de tablet / touch apparaten gaan sky high. Touch interface is de toekomst voor de consument, like it or not. De bedrijven volgen later.

 3. windows 98 = succes
  windows millenium = flop
  windows xp = succes
  windows vista = flop
  windows 7 = succes
  windows 8 = flop

  kortom, volgende windows word weer een succes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *