World Backup Day: 5 manieren om backups te maken

World Backup Day
Het is vandaag 31 maart, dus “World Backup Day”. Heb jij een goede backup van je kostbare data?

Door de jaren heen heb je ongetwijfeld behoorlijk wat digitale foto’s verzameld. Daarnaast ook zeker de nodige documenten die je liever niet kwijt raakt. En wellicht ook een uitgebreide muziek- en videocollectie. Allemaal data waar je heel zuinig op bent (of zou moeten zijn).

Het blijkt echter zo te zijn dat 30 procent van de mensen nooit een backup (reservekopie) maakt. En mensen die dat wel doen, doen dat niet altijd goed of onvoldoende vaak. Dan hebben we het niet alleen over data op je bureaucomputer, maar ook op je laptop, smartphone of tablet. Een telefoon kan kwijt raken. De harddisk in je computer kan crashen of met een virus besmet raken. Voorbeelden van situaties die tot een regelrechte ramp kunnen leiden.

Je kunt je data op verschillende opslagmedia veiligstellen, ieder met voor- en nadelen.

NAS (Network Attached Storage)
+ beschikbaar voor meerdere computers/systemen
+ biedt mogelijkheden voor automatische backups
+ biedt extra veiligheid door redundante opslag (RAID)
– relatief dure oplossing

Portable harddisk
+ gemakkelijk in gebruik
+ goedkoop
+ biedt mogelijkheden voor automatische backups
– schijf kan defect raken (iets groter risico bij portable schijven)
– SSD gaat minder snel stuk, maar is erg duur

USB stick
+ goedkoop
+ zeer portable
+ snel met USB 3.0
– stick kun je kwijtraken
– tamelijk beperkte opslagruimte

Branden naar CD/DVD/Blu-ray
+ geen kritisch issue wanneer de drive stuk gaat
+ backup kan gemakkelijk veilig opgeborgen worden (bijv. in een kluis)
– tijdrovend
– optische discs hebben niet het eeuwige leven en raken onleesbaar
– relatief dure oplossing bij grote hoeveelheden data en regelmatig backuppen

Online opslag (Cloud)
+ Redelijk betaalbaar
+ Data wordt op een externe locaties bewaard
– Opslagruimte beperkt, afhankelijk van abonnement
– Host kan door storing onbereikbaar zijn of in het ernstigste geval failliet gaan

Je kunt zelf periodiek je belangrijke data kopiëren naar één van bovenstaande opslagmedia. Veel handiger is om dit te automatiseren met een stukje software zodat je er geen omkijken naar hebt.

Op de Mac volstaat voor vele gebruikers de ingebouwde TimeMachine. Hiermee kun je in één keer je volledige systeem herstellen. Verder is er voor Windows en Mac computers uiteenlopende backupsoftware beschikbaar. Enkele voorbeelden: NovaBACKUP, DT Utilities PC Backup, Acronis True Image, Genie Backup Manager, Macrium Reflect, Acronis Backup & Recovery, Easeus Todo Backup, NTI Backup Now, TurboBackup, PowerBackup. Op je smartphone of tablet kun je vaak volstaan door deze regelmatig te synchroniseren met je computer.

Leg de eed af

Het maken van goede backups verdient op World Backup Day extra aandacht. Helaas komen heel veel mensen er pas op het moment dat er iets mis gaat achter dat ze geen (of geen goede) backup hebben. De website roept dan ook op om de volgende eed af te leggen: “Ik zweer plechtig dat ik op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.”

3 reacties

  1. Nu ruim een jaar maak ik backups van de laptop van mijn vriendin en mij. Niet volgens een schema maar eens in de maand/paar maanden. Wel handmatig 😛 Hele geruststelling mocht het eens fout gaan.

  2. Ben toch wel erg blij met mijn Dropbox 200Gb account; lokale opslag (dus niet afhankelijke van internet en/of de servers van Dropbox) die bij internetverbinding wel continu update met de cloud. Daarnaast is het superhandig delen en samenwerken. Een backup op dezelfde locatie als de computer is niet handig in geval van diefstal/brand/etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *