Wtf: ongeboren kind wordt vader van zoon

VaderschapstestDe kop wordt begrijpelijk als je dit stukje leest.

Een 34-jarige man heeft gezorgd voor het eerste bekende geval van wat een ‘menselijke chimera’ wordt genoemd: iemand met extra genen die afkomstig zijn van een ongeboren tweeling, die verloren ging tijdens de vroege zwangerschap. Ongeveer 1 op de 8 geboortes van een enkele baby zouden met een dubbele zwangerschap begonnen zijn. Soms worden cellen van de ongeboren tweelingbroer of -zus overgedragen op het levensvatbare embryo, maar dit wordt zelden ontdekt.

Vorig jaar meldde een koppel uit Washington zich bij Barry Starr, een geneticus op de universiteit Stanford. De vrouw was bevallen na kunstmatige inseminatie in een vruchtbaarheidskliniek, maar de bloedgroep van de baby bleek niet overeen te komen met die van zijn ouders. Na thuis een test te hebben gedaan bleek de ‘vader’ niet de vader van het kind. Ze namen een advocaat in de arm en deden een nauwkeurigere test bij een geaccrediteerd lab, maar het resultaat bleef hetzelfde. De kliniek had geen verklaring: het juiste zaad was gebruikt en de vader moest echt de vader zijn.

Vervolgens werd de geneticus benaderd, die voorstelde om een zogenaamde ‘genetische afstammingstest’ te doen, waarbij ook andere familiebanden kunnen worden aangetoond. Die test wees uit dat de vader de oom van de baby was. “Dat was een eureka-moment”, zegt Starr.

In 2002 was namelijk iets soortgelijks gebeurd bij ene Karen Keegan. Die had een niertransplantatie nodig en bij de zoektocht naar mogelijke donoren bleek zij niet de moeder van haar kinderen. Dat kon niet kloppen: zij had de kinderen immers zelf gebaard. Uit tests bleek toen dat haar eierstokken andere genen hadden dan haar bloedcellen.

Volgens wetenschappers zouden deze ‘Chimera’s’ helemaal niet zo zeldzaam zijn, maar de opsporing ervan wel. De verschillende genen komen vaak niet in traceerbare hoeveelheden voor en standaardtests maken vaak alleen gebruik van speeksel. De vraag is nu hoeveel ouderschapstests verkeerde resultaten geven: misschien zijn veel negatieve resultaten wel het gevolg van de aanwezigheid van dubbele genen-sets.

De verklaring voor de Chimera-baby ziet er schematisch als volgt uit:

Chimera baby

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *