WTF: Rusland ‘keihard’ tegen Facebook en Twitter

facebook-twitter-rusland-privacy-boete
Privacywaakhond pakt telecom-reuzen aan, toch?

De privacywetgeving in Rusland is niet mis. Zo zijn bedrijven die gegevens van Russische gebruikers verwerken verplicht om dit sinds 2015 via fysiek Russische servers te doen.
Op deze manier kan Rusland direct ingrijpen als men te kritisch wordt de privacy van gebruikers in het geding is, zo was het argument.

Inmiddels is de Russische overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor deze wet ingericht. De Roskomnadzor heeft LinkedIn inmiddels in Rusland verboden omdat zij geen Russische servers gebruikt en inmiddels hebben ook de eerste rechtszaken tegen Facebook en Twitter gediend. De rechtszaak van Moskou boog zich in twee aparte zaken over de klachten die Roskomnadzor heeft ingediend tegen zowel Facebook als Twitter. Volgens de klacht houden zij zich niet aan de verplichting om Russische data in Rusland te stallen.

Twitter heeft zich aan een verdediging gewaagd, Facebook schitterde door afwezigheid. De verdediging van Twitter mocht niet helpen. In beide zaken sprak het gerecht te Moskou uit dat de bedrijven schuldig zijn aan hetgeen Roskonadzor hen verwijt. De veroordeling was dan ook even hard als rechtvaardig. De tech-reuzen moeten ieder € 47,- aan boete betalen. Wees gerust, er is geen komma vervallen of nul vergeten. Voor nog geen vijf tientjes per club is de schending van de wet vergeven en vergeten.

Schrale troost, Roskomnadzor kan deze veroordelingen gebruiken om uiteindelijk de activiteiten van Twitter en Facebook in Rusland te beëindigen. Dit is echter een langdurig proces en aangezien Facebook niet eens de moeit nam zich te verdedigen lijkt de dreiging van dat soort maatregelen niet al te concreet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *