Wut?! Google wil SMS vervangen


Eh, gebruikt er iemand nog SMS? Blijkbaar wel, want Google wil het vervangen.

Af en toe is er nieuws dat op zichzelf niet bizar is, maar als je er over nadenkt wel. Zo ook het nieuws van Google vandaag: SMS is ouderwets.

Joh, nou wat een nieuws. Terwijl heel de wereld al lang is overgestapt op Whatsapp, Telegram of Facebook Messenger komt Google ook nog eens als een spuit 11 met het nieuws dat SMS ouderwets is.

En toch zit er een kern van logica in. SMS is een gegevensberichtje dat oorspronkelijk werd meegestuurd in de loze ruimte die er op de frequentie van de spraakverbindingen van GSM overbleven. Inmiddels willen we wel wat meer dan alleen 160 lettertjes versturen dus gebruiken we al die andere apps. Maar de standaar dis nog steeds SMS. En die krijg je tegenwoordig zo goed als gratis bij je abonnement. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het nieuwe systeem, RCS – van Rich Communication Services – moet dat allemaal gaan oplossen. Daarmee kunne de providers dus zelf gaan concurreren met Whatsapp en dergelijke. Androidtelefoons die een RCS-app hebben kunnen dan ‘af fabriek’ meteen al die diensten aanbieden. Daarnaast kunnen ze ook nog MMS’en en SMS’en. Doordat Android op zo’n 80% van alle mobieltjes ter wereld staat is het handig dat Google met een standaard meedoet.

Komt er misschien toch ooit eens wat van die Whatsappconcurrent die KPN wil maken.

4 reacties

  1. Dan ben ik nog één van de weinige die nog wel smst, whatapp is niets en telegraph en fbmessenger zijn al helemaal niets, tot nu toe overtreft niets het simpele smsen. En het kost mij niets, dan is het helemaal goed, whatapp en consorten kosten je je databundel en die blijft bij mij gespaard.

  2. SMS is enorm interessant voor machine-to-machine communicatie. Goedkoop, komt verder dan enig ander medium en is niet makkelijk te onderscheppen. Alarmering en small data als positiebepaling of temperatuur bijvoorbeeld past allemaal prima in een enkel SMS-bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *