YouTuber krijgt 5 copyrightclaims vanwege 10 uur witte ruis

Oops
YouTube strikes again…

Eergisteren schreef ik een column over de ondergang van YouTube nadat meerdere schandalen het belachelijk moeilijk maken voor het platform om de regels te handhaven. Alsof alle demotiseringen en absurde (toegestane en bestrafte) content nog niet genoeg is, krijgt YouTuber Sebastian Tomczak nu een vijftal schadeclaims aan zijn broek gehangen… Voor witte ruis.

Jazeker, de Australiër uploadde een aantal jaar geleden een tien uur durende video van witte ruis. Het monotone geluid was voor de muziektechnicus een test om te kijken hoe hij/mensen reageren op bepaalde monotone geluiden. Toen hij daarentegen recentelijk zijn account bekeek, werd hij gegroet door vijf claims van verschillende zelfverklaarde eigenaren van de ruis.

[gv data=”VcQZAzDVTlA”][/gv]

Een van die bedrijven is muziekdistributeur Catapult Distribution, dat claimt de rechtmatige eigenaar te zijn van 7 minuten van de 10 uur durende aaneenschakeling van ondefinieerbaar geluid. Tomczak zou met de bovenstaande video inbreuk maken op ‘White Noise Sleep Therapy’, een ‘liedje’ van de distributeur.

Uiteraard beweert Tomczak (tegenover TorrentFreak) dat het filmpje zijn eigen werk is. Hij gebruikte hiervoor het gratis muziekbewerkingsprogramma Audacity, waarmee je met een handige tool ontzettend gemakkelijk ruis kunt creëren. Blijkbaar rook Catapult Distribution geld.

Helaas ervaart de muzikant regelmatig problemen met YouTube’s overduidelijk gebroken copyright-systeem. Zo werkte hij mee aan een video van zijn collega’s. Hij gaf ze toestemming om zijn eigen muziek te gebruiken onder het filmpje. “Een maand later werd de video op een kanaal van onze werkgever geplaatst en YouTube genereerde een copyright claim tegen me voor mijn eigen muziek.” Zoiets verzin je toch niet…

Foto @YouTube/WikiMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *