Zie hoe onderzoekers een robotje zelfstandig laten skiën

Jennifer-Skirobot
Want ook robots hebben soms behoefte aan wat ontspanning.

De afgelopen tijd hebben we robots tal van belangrijke taken zien ondernemen. Zo blussen ze een brand en runnen ze hotels, maar nu blijkt dat ze ook prima op winter sport kunnen gaan. Onderzoekers aan de University of Manitoba Autonomous Agents Laboratory demonstreren in onderstaande video hun Jennifer-bot.

Belangrijke functies
Een mechanisch object zelfstandig laten skiën is nogal een prestatie, omdat het goed verdelen van lichaamsgewicht zo’n grote rol speelt als je op lange latten staat. Door te laten zien dat Jennifer zonder problemen van een berg af kan glijden, demonstreert ze tegelijk dat ze ook andere complexe taken aankan. Denk hierbij aan het bestrijden van vuur, het helpen in het huishouden en reddingsoperaties uitvoeren.

Tijdens het skiën heb je immers te maken met een onregelmatige ondergrond, die constant verandert. De robot moet dus steeds opnieuw afwegen welke beweging er moet worden gemaakt, en dat is bij andere activiteiten dan skiën ook een belangrijke eigenschap. Bekijk hieronder hoe de koddige robot op twee houten ski’s rondloopt en de berg af gaat.

[gv data=”3jesBT-xp1A”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *