Ziekenhuisapparatuur vaak besmet met een computervirus

Medische-apparatuur-computervirus
Nederlandse ziekenhuisapparatuur uit een groot aantal ziekenhuizen heeft nu of in het verleden te maken gehad met een computervirus.

Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat de apparatuur per ongeluk besmet is geraakt door een virus, en dat het dus waarschijnlijk niet om bewuste cyberaanvallen zou gaan. Hierdoor zou er ook geen gevaar voor patiënten zijn geweest.

USB-stick
Nu steeds meer apparatuur met het internet verbonden is, neemt de kans op een virus ook toe, al gebeurt het ook regelmatig dat een USB-stick waar stiekem een virus opstaat in de apparatuur wordt geplugd.

Zeventien grote Nederlandse ziekenhuizen werden door Deloitte onderzocht, en bij de helft werd er een computervirus gevonden. Drie kwart van de ondervraagde ziekenhuizen gaf toe geen actief beveiligingsbeleid voor hun apparaten.

De kans is dus aanwezig dat veel van de virussen simpelweg nog niet ontdekt zijn. Bijvoorbeeld MRI-scanners en hartbewakingsapparatuur zouden regelmatig getroffen zijn door een virus, zodat de betrouwbaarheid ervan afneemt. Zo neemt de snelheid van de apparatuur erdoor af en kan er in het ergste geval verkeerde informatie weergegeven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *