Zijn games straks niet meer te kraken?

Just Cause 3
Oprichter van het beruchte krakers-forum 3DM waarschuwt dat anti-piraterij-technologie wel eens een einde zou kunnen maken aan illegaal verspreide games.

Films en muziek zijn eigenlijk niet meer te redden, maar games zijn steeds beter beveiligd. Kon je gekraakte games vroeger vaak al voor hun officiële release spelen, tegenwoordig zit je vaak een tijdje te wachten op een geslaagde crack – en die wachttijd wordt steeds langer.

Een recent voorbeeld dat de krakers tot waanzin drijft is de game Lost Just Cause 3. Die game is al op 1 december uitgekomen en ondanks de enorme vraag is er nog steeds geen crack beschikbaar. Just Cause 3 is beschermd met de laatste versie van Denuvo, een encryptie-technologie. Die techniek behaalde zijn eerste succes met de game Dragon Age: Inquisition. Uiteindelijk was het toen 3DM dat na bijna een maand zwoegen door de beveiliging wist te komen. Maar afgelopen september verscheen FIFA 16 en die game is dankzij de Denuvo-bescherming nog steeds niet gekraakt. Door het werk aan Just Cause 3 komt 3DM-oprichter Bird Sister nu met de voorspelling dat het over twee jaar een verloren zaak is:

“I still believe that this game can be compromised. But according to current trends in the development of encryption technology, in two years time I’m afraid there will be no free games to play in the world.”

Natuurlijk is het afwachten of deze pessimistische voorspelling werkelijkheid wordt. Uiteindelijk blijkt steeds weer dat elke beveiliging te kraken is, als er maar lang en hard genoeg wordt gewerkt. Feit is wel dat zes weken -laat staan meerdere maanden- wachten voor veel gamers toch echt te lang is. Die hebben dan al lang hun spaarpot stuk geslagen en proberen het misschien nog eens bij Just Cause 4.

2 reacties

 1. Enkele stukken zijn helaas wederom een copy-paste vertaling van de blogpost van 3DM.

  Desondanks vind ik dit een goede ontwikkeling. Hoewel ik vroeger mijzelf, als tiener, ook schuldig heb gemaakt aan het spelen van illegale software vind ik toch dat men het volste recht heeft om piraterij zo lastig mogelijk te maken.

  Het is voor de jeugd onder ons wel overigens wel begrijpelijk dat men kiest voor het downloaden in plaats van het kopen. Een 15-jarige verdient pak ‘em beet zo’n 3,50 euro bruto per uur.

  • @kromatic: Maar in die jeugd, waren de meeste games ook gewoon regelrechte troep.
   Als je 1 of 2 leuke dingen op je Twilight CD had, mocht je van geluk spreken!

   Tegenwoordig krijg je betere spellen voor gratis via je App Store; die heel goed te spelen zijn zonder in-game aankopen.

   En de multiplayer spellen hebben 100 tot 1000 keer zoveel ontwikkeling in zich, vergeleken met vroeger en van alles is een speelbare demo te vinden om te bepalen of je het leuk vindt. Dan haal je je 3.50 per uur er wel uit.

   Aan de andere kant kan je ook zeggen dat een business model waar je 1 keer je game koopt en t dan altijd gratis kan spelen, misschien ook niet meer van deze tijd is. Eerder dat je de ontwikkelaar zoveel per maand geeft en in ruil dit of dat kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *