Zo gaat Ikea de concurrentie aan met Tesla

Zonnepanelen hebben een groot nadeel na zonsondergang
Ikea verslaat Tesla met iets? Onmogelijk, toch?

Meubelgigant Ikea betreedt een markt die Tesla ook ooit heeft geprobeerd te betreden: Opslag voor zonne-energie. Jazeker, het Zweedse bedrijf, dat nu samenwerkt met Britse energiemaatschappij Solarcentury, is begonnen met de verkoop van thuisbatterijen in Groot-Brittanië. Als klap op de vuurpijl lijkt het ze beter af te gaan dan Tesla…

Een van de grootste nadelen van het opwekken van je eigen stroom is de opslag daarvan. Overdag lekker koffie zetten op zonne-energie is geen enkel probleem, maar zodra je ’s nachts nog wat TV wilt kijken kom je in de problemen. Het opslaan van die energie is al reden geweest voor Tesla om een thuisbatterij te gaan verkopen. Zonder succes, mag daar aan toegevoegd worden.

Maar Ikea pakt het naar eigen zeggen beter aan. De meubelgigant heeft namelijk met al hun verkooppunten wereldwijd een dusdanig schaalvoordeel, dat ze de thuisbatterijen voor zo’n €2000 euro minder kunnen verkopen dan Tesla. Maar ach, al topt Ikea Elon Musk’s poging op dit segment, er is uiteindelijk geen CEO een grotere baas dan hij… Dat telt ook voor iets.

Nederland irrelevant

Nu ben ik zelf al aan het berekenen hoelang het zou duren voordat ik zonnepanelen en een batterij van €3000 euro heb terugverdiend. Gelukkig is die batterij hier in Nederland helemaal niet nodig. En nee, dat heeft niets met het karig aantal zonne-uren te maken.

In Nederland hebben we namelijk een zogenoemde ‘salderingsregeling’ voor zonnepanelengebruikers. Dat houdt in dat, wanneer je stroom overproduceert, je het exces als het ware terug mag verkopen aan je energieleverancier. Alles wat je teveel opwekt geef je dus terug aan je leverancier, die het je later tegen hetzelfde tarief weer teruggeeft. Met andere woorden, ze bewaren het overschot voor je. (via: Solar Power Portal)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *