Zo gebruik je Microsoft’s digitale kluis

Achter slot en grendel
Veilig achter slot en grendel.

Cybersecurity is niet het meest sexy onderwerp, maar zeker handig wanneer het bij je Office-pakket zit. Microsoft verscherpt de door je strot geduwde cloudservice met een nieuwe functie waardoor het opslaan van privégegevens, foto’s en bestanden nog gemakkelijker wordt.

In een era waarin digitale bestanden net zo belangrijk en gevoelig voor diefstal zijn als die ene ordner in de kast, is het handig om een beetje extra zekerheid te hebben. Dingen als wachtwoord-bestanden (niet aan te raden), scans van je paspoort of ID-kaart of zelfs naaktfoto’s kunnen met OneDrive achter virtueel slot en grendel geplaatst worden.

De Persona Vault, zoals Microsoft de functie noemt, is een extra beveiligd gedeelte in de OneDrive van de gebruiker. Deze Office-functie (met gratis optie) vereist een extra wachtwoord, SMS-code of zelfs biometrische confirmatie om er toegang voor de krijgen en wordt uiteraard goed versleuteld.

Een andere handige functie is een manier om foto’s direct in de beveiligde omgeving op te slaan. Door de functie aan te zetten worden foto’s op je smartphone direct in de Persona Vault opgeslagen, niet in de camera-app of gallerij. Wederom, denk scans van je persoonlijke documenten of schunnige kiekjes.

Hoezeer restricties op de functie van toepassing zullen zijn, is nog maar de vraag. OneDrive is deels een gratis functie, maar Microsoft vertelt al wel dat er een limit van een aantal bestanden zal worden ingesteld voor gratis gebruikers van de Persona Vault. Hoeveel precies dat is nog niet bekend.

De goedkoopste versie van $1,99 per maand (excl. BTW) van de Persona Vault zal een beperking van 100GB opslagruimte krijgen. Eigenaren van Office 365 krijgen gratis een terabyte opslagruimte. Met intervals van $1,99 per maand (excl. BTW) kun je bijvoorbeeld 200GB, 400GB, 600GB etc. extra krijgen tot een maximum van 1TB extra.

De nieuwe functie komt in eerste instantie in Australië, Nieuw-Zeeland en Canada uit, maar zal voor het einde van het jaar over de hele wereld uitgerold worden.

Tot die tijd lees je in dit artikel hoe Bill Gates kijkt naar het verliezen van de smartphoneoorlog met Google. Check hier wat de gaming-afdeling van het miljardenbedrijf allemaal in petto heeft. Tot slot lees je hier over de gênante poging van Microsoft om hun browser alsnog aan de man te krijgen, dit keer op Apple-producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *