Zo hard stegen de smartphoneprijzen sinds 2016

iPhone 7
Smartphones worden steeds duurder, maar vooral de afgelopen jaren gaat het hard.

Als je de nieuwste iPhone of Samsung al duur vindt, dan staat je nog wat te wachten. De prijzen stegen de afgelopen jaren al enorm, maar met de komst van de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X zien we dat het nog veel gekker kan. Dit is een prijzenslag met omgekeerde werking: Apple maakt een smartphone van 1.000 dollar, dus waarom zouden wij dat als concurrentie ook niet doen?

Cnet zette de smartphoneprijzen van 2016 en 2019 op een rijtje en de resultaten zijn op z’n minst opvallend te noemen. Neem de iPhone. In 2016 was de iPhone 7 het topmodel en voor 649 dollar was hij helemaal van jou. Voor de opvolgers betaalde je steeds een beetje meer en inmiddels kost de iPhone XS je 1.000 dollar: een toename van 53,9 procent.

Samsung doet het iets rustiger aan. In 2016 kostte de Galaxy S7 je 650 dollar en inmiddels rekenen de Zuid-Koreanen 900 dollar voor zijn jongere broertje, de Galaxy S10. En wat te denken van Motorola, dat met de Moto G-serie een budgetmodel op de markt bracht, maar de prijs de afgelopen jaren met 50 procent opschroefde: van 199 dollar voor de G4 tot 299 dollar voor de G7.

Natuurlijk worden smartphones steeds sneller, zitten er betere camera’s in en zijn de randloze schermen duurder, maar de grootste factor in de stijgende prijzen is de consument zelf. We kopen nog steeds massaal (wel iets minder dan voorheen) nieuwe smartphones, ook als ze duurder zijn. Ze zijn immers zo’n groot onderdeel van ons leven dat het best wat mag kosten. En waarom zou je als fabrikant dan genoegen nemen met kleinere marges dan je concurrent?

Het goede nieuws: er blijven altijd uitdagers op de markt. OnePlus vervulde die rol een paar jaar geleden en inmiddels laat de Pocophone F1 zien dat je voor een snelle smartphone echt geen 1.000 dollar hoeft af te tikken. De Chinese merken zijn ook steeds vaker via de reguliere weg te koop in Nederland en dat zal de interesse de komende jaren alleen maar aanwakkeren.

[table “238” not found /]

3 reacties

 1. Je zou ook de Iphone 7 plus kunnen vergelijken met de Iphone XS. De schermen zijn namelijk van dezelfde grote. In Nederland koste de basis versie van de plus in 2016 €1019. terwijl de Iphone Xs €1159 kost. De plus kreeg je in die tijd met 32gb. Dus volgens mij zijn de verschillen niet zo groot als dit artikel ons doet geloven.

  • @simonbv: sterker nog … iphone 7 ten opzichte iphone XR.

   XR heeft zelfs groter lcd scherm en veel beter specs… maar komt beter overeen met de 7 met 1 camera etc etc. dan een XS. prijsverschil is dan nog maar 10% en daar is de inflatie corectie nog nie eens vanaf gehaald.

   High end van toen en nu vergelijken slaat nergens op. Wat had een iphone met face id en meerdere cameras en meer geheugen immers in 2016 gekost ?

   En vergelijk maken tussen toestellen van toen en nu die op elkaar lijken laat het beste beeld zien van een prijsstijging. En dan valt ut idd erg mee

   Geld trouwens voor alle merken die worden genoemd om een oeverlize apple discussie te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *