Zo krijg je je smartphone-verslaving onder controle

5 tips om minder tijd aan je telefoon te spenderen
Het zal niemand verbazen dat onderzoek heeft uitgewezen dat enorm veel mensen tegenwoordig meer tijd met hun telefoon doorbrengen dan met hun partners of vrienden. Ben jij ook zo iemand die maar moeilijk zijn telefoon kan wegleggen? Deze 5 tips helpen je een eindje op weg.

Het is vandaag de ‘National Day of Unplugging’, dus een betere dag om te beginnen met het minderen van je smartphone-gebruik is er niet.

1. Zet je notificaties uit
Je hebt het misschien niet eens door, maar zodra je een notificatie krijgt check je je telefoon toch even. En uiteindelijk zit je weer een half uur naar je display te turen. Om dit te voorkomen kan je het beste alle onnodige notificaties uitzetten.

2. Zoek eens uit hoeveel je je smartphone gebruikt
Als je minder tijd aan je telefoon wilt spenderen, is het misschien handig om jezelf eens te shockeren met de keiharde feiten. Er zijn verschillende apps die bijhouden hoeveel tijd jij kwijt bent met het staren naar je smartphonescherm. Android-gebruikers kunnen de app QualityTime installeren en op iOS kun je gebruik maken van de app Moment. Daarnaast kan je ook alerts instellen, die je pas krijgt als je je telefoon teveel gebruikt hebt.

5 tips om minder tijd aan je telefoon te spenderen

3. Plan voor jezelf telefoon-vrije periodes in
Je hebt je telefoon niet nodig terwijl je aan je avondeten zit, als je in de badkamer bent of als je een film aan het kijken bent. Probeer voor jezelf per dag een telefoon-vrije periode in te stellen. Zet hem bijvoorbeeld op vliegtuigmodus als je aan het eten bent.

4. Gebruik je telefoon niet als wekker
De meeste smartphone-gebruikers checken hun telefoon voor het slapen gaan en stellen hem vervolgens in als wekker. Het eerste wat je dus doet als je wakker wordt is je telefoon checken. Gebruik hem dus vooral niet als wekker. Het beste is om je telefoon gewoon weg te leggen als je gaat slapen.

5 tips om minder tijd aan je telefoon te spenderen

5. Train jezelf met ‘tech breaks’
Als je jezelf er toch nog op betrapt dat je teveel tijd doorbrengt op je telefoon, kan deze laatste tip je misschien helpen. Volgens Larry Rosen, leraar psychologie aan de Universiteit van Californië, kan je jezelf trainen door middel van tech breaks. Gebruik je telefoon 1 minuut om al je berichten en social media te checken. Als je dat hebt gedaan, leg je je smartphone op zijn kop neer. Na 15 minuten kijk je weer 1 minuut op je smartphone. Als je dat blijft doen zal je op een gegeven moment minder behoefte voelen om je telefoon telkens te checken.

Eén reactie

  1. “Het zal niemand verbazen dat onderzoek heeft uitgewezen dat enorm veel mensen tegenwoordig meer tijd met hun telefoon doorbrengen dan met hun partners of vrienden.”

    Ik moest een traantje wegpinken toen ik deze zin las. Wordt het serieus normaal gevonden dat mensen meer tijd met een stom apparaatje doorbrengen dan met echte mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *