Zo probeert Giphy te verdienen aan geanimeerde gifs

Michelle Jenneke
Animated Gifs zijn al bijna zo oud als het internet, maar tot nu toe heeft er nog niemand serieuze pegels mee verdiend. Enter Giphy.

Giphy bestaat al een paar jaar, sinds 2013 om precies te zijn, en is een zoekmachine voor geanimeerde gifs. Je geeft Giphy een korte beschrijving van het gewenste plaatje en hoppa, daar is-ie al.

In de jaren ’90 werden de geanimeerde plaatjes veel gebruikt om websites op te leuken. Pagina’s waren toen niet of nauwelijks interactief, ‘internet 2.0′ was nog niet uitgevonden en zonder zo’n dansende baby was het maar een dooie boel op je site. Niet veel later maakten innovaties als Flash (irony) daar een einde aan. Opeens werden gifjes beschouwd als lelijke, goedkope decoratie.

Simba

Elephant gif

De laatste jaren maken gifs echter een comeback (terwijl het met Flash juist weer een stuk minder gaat). Het is lastig uit te leggen hoe dat precies komt. In die paar plaatjes zit veel context. Vaak is het een grap die je alleen snapt als je een bepaalde serie of een internetfenomeen goed kent. Je kunt met gifs dus communiceren met gelijkgestemden, mensen die dezelfde dingen goed vinden als jij, terwijl je buitenstaanders er volledig buiten kunt houden. Tegelijkertijd zijn gifs nog op geen enkele manier commercieel: er zitten geen trackingcookies aan vast, ze openen geen popups en spelen geen muziek af, en ze proberen je niets te verkopen. Tot nu toe dan.

Gelukkig begrijpt Giphy dat alles dat populair is op enig moment in keiharde munten moet worden omgezet. De manier waarop het bedrijf dat doet is interessant. De afgelopen jaren heeft de zoekmachine ruim 300 miljoen binnengeharkt van investeerders en na een paar jaar voornamelijk geld te hebben uitgegeven (‘pre-revenue’ noemen ze dat, wat zoveel betekent als voor ‘we gaan eerst bakken met geld uitgeven om gebruikers te binden, hoe we daar geld aan willen verdienen verzinnen we later) is er nu een echt businessmodel.

Bees

Giphy gaat partnerschappen aan met partijen die iets te verkopen hebben, meestal op het gebied van entertainment. Zo heeft het van de eerste aflevering van de nieuwe serie van The X-Files een groot aantal gifjes gemaakt. Dat deed het live, terwijl de uitzending bezig was, op bestelling van Fox. De afbeeldingen werden duizenden keren gedeeld. Inmiddels staan partijen als Interscope, Fox en HBO in de rij om hun entertainment te laten promoten met behulp van gifjes. Voor de toekomst denkt Giphy aan een Google-achtig verdienmodel, waarbij partijen Giphy kunnen betalen om hun eigen gifjes hoger in de zoekresultaten te krijgen.

My Name Jeff

Goed moment om een aantal random gifs te posten dacht ik zo.

Michelle Jenneke

Kate Upton

Gif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *